Niğde'de Müzeler Haftası kutlandı

Niğde Müzesi'nde gerçekleştirilen programda, Müze Müdürü Yakup Ünlüler tarafından katılımcılara kentteki müzeler ve bazı eserler hakkında bilgi verildi.

Ünlüler yaptığı konuşmada, “Dünya kültür mirasının korunması, dünya müzeciliğinin tanıtılması amacıyla Uluslararası Müzeler Konseyi tarafından 18 Mayıs Günü “Müzeler Günü” olarak ilan edilmiştir. ICOM üyesi olan 138 ülkede Müzeler Günü 1977 yılından itibaren her yıl 18 Mayıs’ta kutlanmaktadır. Müzeler Günü’nün amacı milli değerlerimiz olan kültür varlıklarımızın korunması, onarılması, tanıtılması, saklanması ve gelecek kuşaklara aktarılması için yapılan, yapılması gereken çalışmaları anlatmak, müzemizi tanıtarak halkımızın milli kültür ve tarih bilgisini zenginleştirmek, kültür varlıklarımıza sahip çıkarak yurtdışına kaçırılmasını önlemektir. Müzelerimizin aynı zamanda bir eğitim kuruluşu olduğu göz önüne alınarak özellikle okul çağındaki çocuklarımızı ve halkımızı bu konularda aydınlatmaktır” dedi.

21 BİN 131 ADET ESER BULUNUYOR

Düzenlenen programda müzede bulunan eserler hakkında da açıklamada bulunan Müze Müdürü Yakup Ünlüler, 2022 yılı içerisinde Niğde Müzesi’nde envanter edilen eser sayısı açıklandı. 2022 yılı içerisinde Arkeolojik eser sayısının 36 olduğunu belirten Ünlüer, “Müzemizde bulunan sikke sayısı 37, Etnografik eser sayısı 51, toplamda ise 124 adet eser envanter edildi. 2022 yılı sonu itibari ile müzemizde bulunan mevcut eser sayısı 21 bin 131 adettir. Bunlardan 2 bin 653 tanesi teşhirde sergilenmektedir. Müzemizde 7 bin 616 adet Arkeolojik Eser bulunmaktadır. Yine müzemizde toplamda 11 bin 804 sikke, bin 711 adet Etnografik Eser bulunmaktadır ” dedi.

MÜZEYİ 2022 YILINDA 19 BİN 512 KİŞİ ZİYARET ETTİ

2022 yılı içerisinde müzeye gelen ziyaretçi sayısını da açıklayan Müze Müdürü Yakup Ünlüler, “2022 yılı içerisinde Niğde Müzesi’ne gelen ziyaretçi sayımız 19 bin 512’dir. Gümüşler Andaval Örenyerleri’ni ise 38 bin 296 kişi ziyaret etti” dedi.

KUŞAKLAR ARASINDA DA KÜLTÜR AKTARIMINA MÜZELER ARACILIK EDİYOR

Müzelerin toplumun belleği olduğunu belirten Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Tecimer ise; Kuşaklar arasında da kültür aktarımına Müzeler aracılık eder. Müzelerin sadece teşhir fonksiyonundan ziyade eğitime yönelik bir amacı da vardır. 2003 yılında UNESCO tarafından müzeler kültürel miras konusu öne çıkarılmış ve salt areolojik müzeler değil etnografik ögeler ve diğer kültürel yaşayan insan hazineleri gibi eserlere de önem verilmiştir. Niğde Müzesi bana her zaman ilham vermiştir. Niğde aslında bir müze şehirdir” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri ve katılımcılar, Niğde Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Elemanlarının ‘Saygı, Gençlik, Sanat ve Tasarım’ konulu resim sergisi gezildi. Müzeler Haftası etkinlikleri kapsamında Niğde Polis Meslek Eğitim merkezi müdürlüğü Personellerine ‘Kültür Varlığı Kaçakçılığı’ konulu konferans verilmesiyle sona erdi.

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Niğde'de İl Su Kurulu Toplantısı yapıldı
Niğde'de İl Su Kurulu Toplantısı Vali Cahit Çelik, başkanlığında gerçekleştirildi.Valilikten yapılan...

Haberi Oku