Kent Müzesi'ndeki Çalışmalar Hızla Sürüyor!

Haber: Fatma Tan

Niğde Belediyesi’nde Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Alper Göncü, gazeteci Ağah Özsunay Türker, eczacı ve koleksiyoncu Naim Eren, halıcı-antikacı Mustafa Seskir, koleksiyoncu Çağlar Köksen ile iş adamı-koleksiyoncu Erkan Ersoy’un katıldığı Kent Müzesi teşhirine dair detayların görüşüldü bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda Niğde Belediyesi arkeologları Sema Öcal ve Melih Kaya ile Niğde belediyesi Kentsel Tasarım Müdürü, Mimar Ezgi Bor'da katıldı.

Niğde Kent Müzesi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini söyleyen Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Alper Lütfi Göncü; “Şehrimizde bulunan koleksiyonerler, tarih meraklıları ve Ankara’dan gelen müzenin dizaynını yapacak olan mimar ile bir toplantı gerçekleştirdik. Koleksiyonerlerimizden ellerindeki her türlü tarihi değerdeki materyali belli bir dönem sergilenmek üzere Kent Müzesi’ne emanet etmeleri bu emanetlerinin korunması ve güvenliği konusunda herhangi bir endişeye kapılmaları şeklinde bir teklifte bulunduk. Bu sergilerde sadece belediyeye kullanım hakkı verecekler diğer haklar kendilerinde saklı olacak. Niğde’nin değerli koleksiyonerlerinden eczacı Naim Eren, sağlık alanında dedesinden kalan ve kendi elinde bulunan ayrıca eczacılıkla ilgili malzemelerle bir sergi açacağını söyledi. Ayrıca Naim Eren kurulacak olan Kent Müzesi’nde dedesine ait bir köşe hazırlamak istediğini belirtti. İş adamı Erkan Ersoy, onun elinde de daha çok tarımla materyaller var. At arabası, kağnı gibi. Halıcı ve antikacı Mustafa Seskir alanında duayen ve bu alanda elinde bulunanları sergileyecek. Koleksiyoncu Çağlar Köksen motorsiklet koleksiyonu yapıyor. Bildiğiniz üzere Ağah Özsunay Türker Ulukışla Müftüsü ve Kuvvacı Mehmet Bahaeddin Efendi (Öğüt) ile ilgili bazı bilgi ve belgeleri bağışlamıştı. Bu bağışların dışında Mehmet Bahaeddin Efendi’nin bazı özel eşyaları ve evrakları hâlen kendisinde mevcut. Bu belge ve eşyalarla ilgili görüştük. Ayrıca Niğde Kent Müzesi’nde Mehmet Bahaeddin Efendi için ayrı bir köşe hazırlanacak.

Bu toplantıya katılamayan bazı koleksiyonerlerimizle görüşmelerimiz devam ediyor.” dedi.

Niğde’nin değerli şahsiyetlerinden Müftü Süleyman Arısoy içinde bir köşe yapmayı planladıklarını belirten Göncü; “Müftü Süleyman Arısoy’un ailesi ile görüşmelerimiz devam ediyor. Kurulacak olan müzede Niğdemizin önemli şahsiyetleri ile ilgili bir köşe hazırlayacağız. Niğde’nin çok değerli kişilerinin silikon heykelini yaptırmak isteyen aileler bizimle irtibata geçebilir. Mesela Peker ve Türker Sandallı kardeşlerin babaları değerli insan eğitimci Hıfzı Sandallı’nın heykelini kardeşler yaptıracaklarını belirttiler. Halil Nuri Yurdakul için özel bir köşe düşünüyoruz. Halil Nuri Yurdakul’un ailesi ile görüştük. Kendilerinden dönüş bekliyoruz. Süleyman Fethi Bey, Niğdeli Ali gibi Niğde’ye mal olmuş değerli büyüklerimizin aileleri bu tür silikon heykel yaptırmak isterlerse bizimle irtibata geçebilirler. Niğde Kent Müzesi’nde sergilemekten mutluluk duyarız. Kent müzesi için gereken her türlü tarihi değerdeki bağışları kabul ediyoruz. Amacımız Niğde’nin geçmişini geleceğe taşımak. Kurulacak olan müze ile ilgili sürprizlerimiz olacak. Ayrıca müzenin kurulmasına ve eserlerin toplanmasına maddi destekte bulunmak isteyen hayırseverlerimiz olursa onlarda bizimle irtibata geçebilirler” dedi.

Avukat Osman Üçer’in Basın Arşivi Bağışlandı

Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Alper Lütfi Göncü, “Bu arada geçtiğimiz günlerde Niğdemizin çok değerli şahsiyetlerinden şair ve yazar aynı zamanda avukat olan ve vefat eden Osman Üçer’in 1955 yılından vefat ettiği zamana kadar özenle sakladığı muhteşem bir basın arşivini oğlu Alper Kaan Üçer, müzemizde sergilenmek üzere bağışladı. Şimdilik Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü arşivinde muhafaza ettiğimiz daha sonra müzede sergilenecek olan Avukat Osman Üçer’in basın arşivi gerçekten paha biçilmez bir değerdedir. Bu kıymetli bağışı yapan Alper Kaan Üçer’e sizin aracılığınızla tekrar teşekkür ederim” dedi.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Halk Bank Niğde Sanayi Şubesi Açıldı
Niğde Ata Sanayi’de Halk Bank Şubesi hizmet vermeye başladı.

Haberi Oku