Fatma Tan Dünya sanatçıları ile görüştü!

Bu doğrultuda 03 Nisan 2021 tarihinde Dünyaca ünlü Resim sanatçımız Safa Büte’nin çabalarıyla Niğde Sanat Galerisi'nde gerçekleşecek olan ARTQUAKE-6 resim sergisine katılan sanatçılarımızla röportajlar yaptık.

İlk misafir sanatçımız Singapur'lu sanatçı Azneeta Ysf ile gazetemiz muhabiri Fatma Tan Facebook üzerinden canlı görüşerek bir röportaj gerçekleştirdi. İşte o röportaj…

F. Tan: Merhaba sizi biraz tanıyabilir miyiz?

A. Ysf: Singapur'dan merhaba. Sizi ve herkesi tanımayı çok istiyorum. Moda Enstitüsü'ndeydim. Fashion Art School of Design. Ayrıca Nanyang Academy of Fine Arts Singapur Grafik ve Moda Tasarımı mezunuyum. Yıllardır moda endüstrisiyle ilgileniyorum ve aynı zamanda yerel gazeteler için moda ile ilgili yazılar yazmaktayım. Singapur Kadın Sanatçılar Derneği üyesiyim ve aynı dernekle birlikte sanatsal çalışmalarımı sürdürmekteyim.

F. Tan: Pandemi (Covid 19) sürecinde sanatsal aktivitelere katılabildiniz mi?

A. Ysf: Covid'den önce Singapur Kadın Sanatçılar Derneği tarafından Singapur'da düzenlenen resim sergilerine katıldım. Ayrıca Covid-19’un başladığı sıralarda, Palm Art Awards'a (Almanya) katıldım ve 2019 ve 2020'de Mükemmellik Sertifikası Ödüllerini aldım. 2020'de MS Art Gallery (California..Los Angeles. USA) ... Latin Amerika’da sergiye katılıp ülkemi temsil ettim. Daha önce Niğde’de Safa Büte tarafından düzenlenen Artquake-5 sergisine katıldım.

F. Tan: Bulunduğunuz ülkede sanata ve sanatçıya bakış açısı nasıl? İnsanların sanata bakışından memnun musunuz?

A. Ysf: Singapur çok kültürlü bir ülkedir. Çin’liler, Malay’lar, Hint’liler yaşıyor. Avrasya (Avrupa + Asyalılar) Çinli Kaligraflar su renkleri ile ilgileniyorlar. Hintliler ise renk kavramlarının çok farklı kullanmakta ve çoğu tanrıçalarını sanat olarak resmediyorlar. Dolayısıyla ortaya, çok detaylı, karmaşık çalışmalar çıkmaktadır. Malaylar en çok batik çalışmakta... Çağdaş Sanatlar, Otantik ve Modern sanatlar mevcut. Avrasya’lılar olarak sanatı çok farklı yollarla, çok çeşitlilikle icra etmekteyiz.

Bana göre ... Singapur'daki sanat çok özel bir konumda... Sonuçta her şeyin bir karışımı, onu Asya'nın bu kısmında, sanat olarak daha ilginç ve şaşırtıcı kılıyor.

Güzel soru ... insanlar sanatçıyı nasıl görüyor? Bu, kişiselleştirilmiş zevk ve beğenileri çok daha fazla önemsiyorum .... İzleyicinin sanatçıyı taktir etmesi için, her sanatçının ürettiği sanatı kavraması gerekir. Singapur’lu sanatçılar olarak sanatı; gerçek bir meslek gibi görüp tutkuyla yapıyoruz. Sanat adına uluslararası deneyimlere sahip sanatçılardan da bir şeyler öğrenmek için çabalıyorum.

F. Tan: Eserlerinizde en çok hangi teknikleri kullanıyorsunuz?

A. Ysf: Resimlerimi yaparken çoğunlukla akrilik ve yağlıboya kullanıyorum. Bazen keçeli kalemlerle ve suluboya ile de çalışmalar yapıyorum. Tabi kimi zaman da karışık teknikte çalışmalar yapıyorum.

F. Tan: Bir sanatçı olarak gelecekte sanatınızı ve kendinizi nerede görüyorsunuz?

A. Ysf: Hahaa... Uluslararası Sergi ve yarışmalara katılmayıda çok seviyorum ... Uluslararası standartlara göre kendimi geliştirmenin yollarını arıyorum. Bu harika yolculukta önümde daha uzun bir yol var.

F. Tan: Eserlerinizde en çok hangi temayı işliyorsunuz?

A. Ysf: Çoğunlukla Kadınlar ile ilgili temamı vurgulamayı seviyorum. Ben bir kadınım ve renklerle kendimi çok daha iyi ifade edebileceğimi hissediyorum. Zentangle'a gittiğimde sanata giden yolda, sabırlı olmak gerektiğini gördüm ve muhteşem ayrıntılarla, karmaşık tasarımlar çizmek gözlerimi çok yordu ama bu harika bir deneyimdi. Sanat o kadar güçlüdür ki, herhangi bir sanattan etkilenmeyen insan olabilir mi ... Sanatı hissetmenin derinliği ... Sanat bir bakışla, tutku ve özveriyle hissedilebilir. Sanat farklı perspektiflerle ifade edilir.

F. Tan: Sizce her çocuk sanata yönlendirilmeli midir?

A. Ysf: Sanat kesinlikle çocuklara ya da çocuk ruhlu herkese aşılanmalıdır. Çocukların mutlu ya da kızgın olup olmadıklarını sanat yoluyla anlayabilirsiniz. Psikiyatrist, çocukların davranış sorunları ile ilgili sorunlarına ulaşmak için sanatı kullanır. Yine burada Sanat, kendini çok olumlu ama ilgi çeken yollarla ifade ediyor.

F. Tan: Gençler sanatınızı nasıl görüyor?

A. Ysf: Bazılarına çok detaylı ... Bazıları ise detaylarda kayboluyor ... Ve takdir ediyorlar. Lütfen tüm çocukları küçük yaşlarından itibaren sanata teşvik edin !!!

F. Tan: Bir resim oluşurken sizde ve tualde nasıl bir serüven gerçekleşiyor?

A. Ysf: Sanatımı tuval üzerine her yaptığımda, kendimi çok rahatlamış hissediyorum. Doğrusunu, hayallerimi resmediyorum. Hata yaparsam da sorun yok. Sanat sanattır!... Bu nedenle sanatla gerçek eğlencenin tadını çıkartıyorum!..

F. Tan: Niğde hakkında neler biliyorsunuz?

A. Ysf: Niğde ..... Niğde'yi Facebook'tan tanımak gerçekten çok harikaydı. Artquake 5 Türkiye ve dünyanın en iyi sanatçılarından biri olma konusunda güvenimi kazandığı ilk deneyimimdi. Bu nedenle Artquake-6 da da yer almayı istedim. Safa Büte Bey, sergileri gerçekleştirmek İçin harika ve mükemmel işler yaptı! Yani tüm katılımcıların tüm soru ve ihtiyaçlarına yanıt verdi. En önemlisi, dünya çapında sanatçılarla bir araya gelebildik.

F. Tan: Türkiye hakkında neler düşünüyorsunuz? Daha önce geldiniz mi? Türkiye’de en çok görmek istediğiniz şehir neresidir?

A. Ysf: Evet..Türkiye her zaman seyahat etmek istediğim ülkeler listemde yer aldı. Önümüzdeki 2 yıl içinde Türkiye’yi ve İstanbul’u gelip görmeyi istiyorum ... Maalesef covid-19 hepimizi vurdu ve seyahatlerimizi engelledi. Çok üzgünüm. Edindiğim bilgilere göre, Türkiye çok ilginç ve şaşırtıcı tarihi yerlere sahip ... Örneğin Sultanahmet Camii. Dahası ... İnsanlar ... Sanat ... Yemek ve turistik yerler! Ziyaret etmek için sabırsızlanıyorum. İstanbul'un yanı sıra Türkiye'nin her yerini mutlaka ziyaret etmeyi hayal ediyorum.

F. Tan: Bir sanatçı gözüyle bize bulunduğunuz yerden (Şehriniz, köy ya da kasabanızdan) bahsedebilir misiniz?

A. Ysf: Singapur'un kuzey kesiminden Sengkang şehrindenim. Rekreasyon amacıyla iyi inşa edilmiş parkları ile nehre bakan çok ilginç bir yer. Tesisler, evimden tren istasyonlarına 3 dakikalık yürüme mesafesinde, yani alışveriş merkezlerinden marketlere ve diğer ihtiyaç duyulan yerlere çok yakın. Sadece 20 dakikalık tren yolculuğu gerekiyor. Singapur küçük bir ülke, bu yüzden her yerine rahatlıkla ulaşılabilir. Beni şehir yaşamının karmaşasından koparıp huzur veren sanata minnettarım.

F. Tan: Azneeta Ysf röportaj talebime göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ediyorum. Sizi en kısa zamanda Niğde de görmek isteriz. Tekrar görüşmek dileği ile..

A. Ysf: Ben teşekkür ederim. Niğde’ye sevgiler. Bye…

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Öztürk, Adalete erişimin güvencesi avukattır
Niğde Baro Başkanı ve Baroya kayıtlı Avukatlar, 5 Nisan Avukatlar Günü münasebetiyle Cumhuriyet Meydanındaki...

Haberi Oku