Fakültelerin Projesine TÜBİTAK 1001 Proje Desteği

Proje, TÜBİTAK tarafından konunun uzmanı danışman değerlendirmeleri, daha önceki proje çıktıları, çok disiplinli öncelikli alanlar ve Ar-Ge konularıyla ilişkiler bağlamında incelenerek sunulan projeler içerisindeki destek oranı olan %25,2 içerisinde yer aldı.

Prof. Dr. Tek ve Doktora Öğrencisi Akkamış konu ile ilgili yaptıkları açıklamada “Bitki Kromozom Laboratuvarı olarak, proje kapsamında, bitki genomunun farklı dinamik yapılarında rol oynayan hareketli tekrarlayan DNA dizilerinden birisi olan genoma entegre retrovirüslerin biyoinformatik, moleküler ve sitogenetik yaklaşımlarla tanımlanması, modellenmesi ve biyolojik ve tarımsal anlamda olası dinamiklerinin ortaya çıkarılması hedeflenmektedir. Bu hedef doğrultusunda, Türkiye’de ve dünyada önemli bir bitki ailesi olan baklagil türlerine ait Caulimoviridae ailesinde yer alan pararetrovirüslerin genom çapında tanımlanması yapılacaktır. Baklagil grubu tarımsal yönünden önemli birçok bitki türünü barındırmaktadır. Elde edilen çıktıların yaşam bilimlerinde genetik, genom ve ıslah çalışmalarında temel bir referans ve özgün çıktılar sağlayacağı değerlendirilmektedir. Bu yönüyle temel bilimsel veriler, tarımsal önemi olan bitkilerde uzun vadede viral etmenlerin sebep olduğu biyotik streslere karşı dayanıklı çeşit geliştirme de paradigma değiştirici olma potansiyeli mevcuttur.” ifadelerini kullandılar.

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Bakan Tekin, Türk Cumhuriyetlerinden Çocuklarla...
Bakan Yusuf Tekin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla, Türk Devletleri Teşkilatı Genel...

Haberi Oku