Eczacılar zarar ediyor

Niğde Eczacılar Odası Başkanı Nihat Öztürk; “ Bazı ilaçların kur artımından dolayı zaman zaman piyasada olmadığı muhakkak. Çok büyük bir şekilde ilaç sıkıntısı yoktur. Bütün mesela ilaç fiyat kararnamesiyle alakalı bir durum, İlaçlara yılda bir kere Şubat ayında zam gelir ve başka zaman fiyat değişmez. Ama olağan dışı döviz harekatı olduğunda ilaç firmaları kendilerini koruma adına ilaçları vermiyor ve eczanelere göndermiyorlar. Eczaneler ellerindeki stoku son damlasına kadar elindeki ilacı vatandaşa veriyor. Vatandaşa eczacı elinde olan ilacı yok demez ve diyemez.  Eczaneler elindeki ilacı veriyor ama firmalardan yeterince ilacı alamıyoruz ve elimizdeki ilacı veriyoruz. Eczaneler olarak biz elimizdeki ilaçların son kutusuna kadar vatandaşlarımıza veriyoruz. Ayrıca Türkiye’de ilaç yokluğu yaşanmaz, bazı vatandaşlarımız ihtiyacının fazlasında ilaç alma teşebbüsünde bulunuyorlar. Yani eczacılar olarak zarar ediyoruz” dedi.

Eczacıların zarar ettiğini ifade eden Öztürk, “ Eczacılar olarak bizlerin başka sorunları vardır, eczacılar şu günlerde zarar ediyor. İlaç firmaları SGK ile yaptıkları anlaşma karşılığında kamu kurum ıskontosu yaparlar, bu ıskonto anlaşması SGK ile üretici firma arasında. Ancak eczacıları da ilgilendiren bir konu değil. Eczacılara bu ıskontoyu vermedikleri zaman eczacıların cebinden giden bir rakam. Birçok ilaçta kurumlar ihaleyi eczacıya yıkmak istiyor, yani SGK ile yaptıkları anlaşmaya uymuyorlar, eczaneye emri vaki ıskontosuz ilaç gönderiyorlar. Örneğin 50 liralık ilacın kurum ıskontosu yüzde 40’sa 20 lira aşağıya gönderip eczanede bu 20 lira aşağıya devlete fatura ekmek durumundaysa bu aradaki farkı firma eczaneye ödemiyor, ancak eczacı o ıskontoyu yaparak kuruma fatura ediyor. Öte yandan ilaç dışı ürünlerde de zarar ediyoruz. Çünkü eczacılara SGK 29 lira 70 kuruş ödüyor, Yaklaşık 30 çeşit insülin ucu var, ama eczacılar bunu 60 lira ile 90 lira arasında satın alıyor. Burada mağdur olan eczacılarımızdır, vatandaşları mağdur etmemek adına sineye çekip zararına iş yapsa da bunu ne zamana kadar çekecek belli değil” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Vali Çelik Seçim Güvenliği Toplantısına...
Niğde Valisi Cahit Çelik, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın başkanlığında düzenlenen, Seçim güvenliği...

Haberi Oku