7440 Sayılı Yapılandırma Kanunu resmi gazetede yayımlandı

Nail Van; “Vatandaşlarımızın Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlarının yapılandırılmasına başlanmıştır. 31.12.2022’den önceki (bu tarih dahil) döneme ait Kurum alacakları bu kapsamdadır. Yapılandırmanın kapsamında; Sigorta prim borçları, Genel Sağlık Sigortası prim borçları, Sosyal güvenlik destek primi borçları, İşsizlik sigortası primi borçları, 31.12.2022'den önce (bu tarih dahil) işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları, İş kazası veya meslek hastalığı sonucunda doğan rücu alacakları, Yersiz bağlanan gelir ve aylıklardan doğan alacaklar,

Asgari işçilik değerlendirilmesi sonucu tespit edilen eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi borçları, İsteğe bağlı ve topluluk sigortası primleri, Kanunun yayımı tarihinden önce asılları ödenmiş alacakların; henüz ödenmemiş fer’ileri, 5510 sayılı Kanunun Ek-5 ve Ek-6 ncı maddeleri ile 2925 sayılı Kanun kapsamındaki sigortalılıklardan doğan primler, Tarımsal kesinti sorumlularının tevkifat borçları, Kurumumuzca takip edilmekte olan damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, yer almaktadır” dedi.

SGK İl Müdürü Van; “Yapılandırma kapsamındaki alacaklar, gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) Değişim Oranı ile güncellenecektir. Peşin ödemelerde, hesaplanan Yİ-ÜFE’nin %90’ı silinecektir. Yapılandırmadan yararlanmak için 31.05.2023 tarihine kadar başvuruda bulunmak ve peşin veya ilk taksit ödemelerinin 03 Temmuz 2023 (30/6/2023 tarihi resmi tatile denk geldiğinden) tarihine kadar ödemek gerekmektedir. Borçlar aylık periyodlarla; 12, 18, 24, 36, 48 taksit seçeneği ile ödeyebilme imkanı bulunmaktadır. Yapılandırmanın devamı için ilk iki taksitin süresinde ödenmesi zorunludur. 2022/Aralık ayı ve öncesine ait Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerinin 31.08.2023 tarihine kadar ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammı silinecektir. Ayrıca, gelir testi için aranan bir aylık süreyi kaçırmış ve bugüne kadar da hiç gelir testi yaptırmamış vatandaşlarımız borcunu ödeyemeyecek durumda ise 30 Temmuz 2023’e kadar gelir testi için başvuru yapması durumunda, geliri brüt asgari ücretin üçte birinin (3.336,00 TL’ nin) altında çıkan vatandaşlarımızın borçları silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecektir. Prim borcu bulunan sigortalılar ile bakmakla yükümlü olduğu kişiler 29.12.2022 tarihli ve 32058 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 28.12.2022 tarihli ve 6620 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı gereğince 31.12.2023 tarihine kadar Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesisleri ile Devlet üniversite hastanelerinde sağlık hizmetlerinden ücret ödemeden faydalandırılmaları devam edecektir. Başvurular 31 Mayıs 2023 tarihine kadar, e-sigorta kanalıyla internet üzerinden yapılabileceği gibi, şahsen veya posta yoluyla bağlı bulundukları sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezine de yapılabilir. Genel Sağlık Sigortası borçları için başvuru şartı aranmayacak, tüm borçlar otomatik olarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılandırılacaktır.” dedi.

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Bakan Tekin, Türk Cumhuriyetlerinden Çocuklarla...
Bakan Yusuf Tekin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla, Türk Devletleri Teşkilatı Genel...

Haberi Oku