Üniversite Öğretim Üyesinden Toros Kurbağası Sergisi

“Toro” takma adı ile bilinen Toros Kurbağası (Rana holtzi) dünyada sadece Niğde’nin Ulukışla ilçesindeki Bolkar Dağlarında yaklaşık 3 Bin rakımdaki Karagöl, Çiniligöl ve Eğrigöl’de yaşamakta olan ve Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi’ne (IUCN Red List) göre yüksek düzeyde tehdit altında (Critically Endangered) bulunan bir türdür. Ayrıca bu tür, Uluslararası Bern Sözleşmesi de dâhil çeşitli sözleşmelerle koruma altındadır.

İlklerin Yaşandığı Fotoğraf Sergisi

Sağlamtimur’un düzenlemiş olduğu sergi birçok yönden de ilklerin yaşandığı bir sergi oldu. Tematik olarak tamamen Toros Kurbağası’nın esas alındığı ilk fotoğraf sergisi olması ve yine dünyada Toros Kurbağası ile Karagöl’ün ilk su altı fotoğraflarının bu sergide beğeniye sunulması serginin önemini artırdı. Ayrıca sergide karekod uygulamasının kullanılarak bu türün tanıtımı ve korunması için farkındalık yaratmayı amaçlaması da serginin dikkat çeken diğer yönü oldu.

Sergide 54 fotoğraf, bir gerçek ölçekli kurbağa heykeli ve iki adet fotoblok sergilenirken ayrıca fotoğrafların altına konulan karekod ile ziyaretçilere fotoğrafların hikâyelerini dinleme olanağı sunuldu.

Sergi 23 Aralık Tarihine Kadar Sürecek

Çekimler dört ayrı dönemde toplam 10 gün sürerken, bu süreçte çekilen fotoğraflar iki kilometrelik zorlu dağ tırmanışı ve sekiz derece sıcaklıktaki buzul gölüne dörder saatlik serbest dalışlarla elde edildi. Niğde Valiliği ile Niğde Belediyesinin sponsorluğuyla hazırlanan sergi, 23 Aralık 2023 tarihine kadar Niğde Belediyesi Sanat Galerisi’nde sanatseverler ile doğaseverlerin ziyaretine açık olacak.

Rektör Öğretim Üyesini Tebrik etti

Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, Sağlamtimur’un açtığı sergiyi ziyaret etti. Sağlamtimur’u tebrik eden Rektör, “Niğde’nin endemik türü olan “Toros Kaplumbağaları”nı konu alan bu fotoğraf sergisi, şehrimizin doğasının tanıtımı için çok önemli. Böylesine güzel bir proje için hocamızı tebrik eder, kendilerine çalışmalarında başarılar dilerim.” dedi.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Niğde ilk 15’e giremedi
 Niğde vergi tahsilat oranında Türkiye illeri sıralamasında ilk 15 il arasına girmeyi başaramadı.

Haberi Oku