ÇÖPTEKİ TARİH KORUNAKLI ALANLARA TAŞINIYOR!

Hasaköy Köyü hafriyat alanında (çöplüğünde) bulunan ve kaderine terk edilen buram buram tarih kokan gayrimüslümlere ait mezar taşlarını hafriyat alanlarından kaldırarak Hasaköy köy merkezinde bulunan parka (korunaklı alana) yerleştirilmesini sağladı.

Niğde Kültür ve Turizm Müdürü Alper Lütfi Göncü'nün talimatı ile Hasaköy Köyü genelinde atıl durumdaki mezar taşlarınında belgelenmesi yapılmış olup bu taşlarında bir alana toplanması, tespitinin yapılması ve korunması yönünde çalışmaların devam edeceği belirtildi.

HASAKÖYLE İLGİLİ KISA BİLGİ

Hasaköy tarihi çok eskilere dayanan Niğde Merkez'e bağlı bir köydür. Eskiden Rumların yaşadığı rivayet edilmektedir. Rum mezarlığı ve iki adet kilisesi bulunmaktadır. Kilisenin biri zamanla tahrip olup yıkılmış diğer kilise zamana inat ayakta durmaya direnmiştir. Köyde birde Rum mezarlığı bulunmaktadır.

Hasaköy, 1204 yılında yerleşen Rumlar'ın verdiği Hasakopos ismiyle başlar. Osmanlı egemenliğine girdikten sonra Rumlar bölgeden ayrılmadığı için 1400 yılına kadar Rumlar'ın yaşadığı bölge olarak kalmıştır. Daha sonra Rumların Yunanistan'a göç etmesiyle boşalan köye Türkler yerleştirilmiştir. Hasakopos ismi Türklerin yerleşmesi ile "Sasima" ismini almıştır. Yaklaşık 300 yıl kadar bu isimle anılmıştır. Daha sonra Hasaköy, Hasanköy, Aksos ve en son tekrardan Hasaköy ismini Türkiye Cumhuriyeti yıllarında almıştır. Yunanistan'dan göç eden muhacirler, Yugoslavya'dan göç eden Boşnaklar, Bulgaristan'dan göç eden yerlilerden oluşan köy "Göçmenler Köyü" olarak halk içerisinde bilinmektedir.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Üniversitede İlk Kez THE Asya Üniversite Sıralamasına...
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi dünyanın en saygın uluslararası üniversite sıralama kuruluşu Times...

Haberi Oku