Niğde Ye­mek­le­ri Dün­ya­ya Ta­nı­tı­la­cak

Niğde Be­le­di­ye­si, ken­tin ye­me-iç­me kül­tü­rü­nün Tür­ki­ye’ye ve dün­ya­ya ta­nı­tıl­ma­sı için önem­li bir pro­je­yi daha ha­ya­ta ge­çir­di. Gü­nü­müz Niğde ye­mek­le­ri ile Os­man­lı ye­mek­le­ri­nin ha­zır­la­nıp su­nu­mu­nun ya­pı­la­ca­ğı “Tabal Gast­ro­no­mi Evi”, Sa­ru­han Ma­hal­le­si’nde, Ak­med­re­se’nin kar­şı­sın­da­ki Kül­tür Evin­de hiz­me­te girdi.

Niğde Be­le­di­ye­sin­ce dev­ra­lı­na­rak Gast­ro­no­mi Evi’ne dö­nüş­tü­rü­len ta­ri­hi ya­pı­da, 100’e yakın yemek çe­şi­di hem yöre hal­kı­nın hem de yerli ve ya­ban­cı tu­rist­le­rin be­ğe­ni­si­ne su­nu­la­cak.
NİĞDE’MİZİ HER YÖ­NÜY­LE TA­NI­TI­YO­RUZ
Niğde Be­le­di­ye Baş­ka­nı Emrah Öz­de­mir, ken­tin her yö­nüy­le ta­nı­tı­mı­nın ya­pı­la­bil­me­si için baş­lat­tık­la­rı ça­lış­ma­la­rı ara­lık­sız sür­dür­dük­le­ri­ni söy­le­di.
Niğde’nin ta­ri­hi, tu­ris­tik ve doğal gü­zel­lik­le­riy­le bir­lik­te, ye­me-iç­me kül­tü­rü­nün ta­nı­tıl­ma­sı için de çaba gös­ter­dik­le­ri­ni vur­gu­la­yan Baş­kan Öz­de­mir, bu kap­sam­da “Tabal Gast­ro­no­mi Evi” adıy­la dü­zen­le­dik­le­ri res­to­ra­nı, va­tan­daş­la­rın hiz­me­ti­ne sun­duk­la­rı­nı be­lirt­ti.
GAS­TA­RO­NOMİ TURİZMİNİN ÖNEMİ
Gast­ro­no­mi­nin gü­nü­müz­de, tu­riz­min en önem­li fak­tör­le­rin­den biri ha­li­ne gel­di­ği­ne de­ği­nen Niğde Be­le­di­ye Baş­ka­nı Emrah Öz­de­mir; “Yerli ve ya­ban­cı tu­rist­ler zi­ya­ret et­tik­le­ri böl­ge­nin mut­fak kül­tür­le­ri­ni de ya­kın­dan ta­nı­mak is­ti­yor. İnsan­lar yeni yer­ler, yeni des­ti­nas­yon­lar gör­me­nin ya­nın­da, gezip gör­dük­le­ri yö­re­le­rin fark­lı lez­zet­le­ri­ni de ta­nı­mak, bil­mek is­ti­yor. Tu­riz­min ge­le­ce­ği açı­sın­dan önem­li bir yere sahip olan gast­ro­no­mi için Niğde Be­le­di­ye­si ola­rak biz de bu ko­nu­da ciddi ça­lış­ma­lar ya­pı­yo­ruz ve bu alan­la il­gi­li ya­tı­rım­la­rı­mı­zı hızla ar­tı­ra­ca­ğız.” dedi.
NİĞDE’NİN GAST­RO­NOMİK UN­SUR­LA­RI
Niğde Ömer Ha­lis­de­mir Üni­ver­si­te­si’nden dev­ral­dık­la­rı Ak­med­re­se’nin kar­şı­sın­da­ki Kül­tür Evi’ne, Niğde’ye özgü ye­mek­le­rin ha­zır­la­nıp su­nu­mu­nun ya­pı­la­ca­ğı res­to­ra­na dö­nüş­tür­dük­le­ri­ni ve bu­ra­ya da “Tabal Gast­ro­no­mi Evi” adını ver­dik­le­ri­ni be­lir­ten Baş­kan Öz­de­mir, “Yö­re­mi­zin gast­ro­no­mik un­sur­la­rı­nın bu­ra­da vit­ri­ne koyup hem yöre hal­kı­na hem de yerli ve ya­ban­cı tu­rist­le­rin be­ğe­ni­si­ne sun­mak is­te­dik. Aynı anda 115 ki­şi­ye hiz­met ve­re­bi­lecek olan res­to­ran­da ha­zır­la­na­cak ye­mek­le­rin bir kısmı gü­nü­müz Niğde ye­mek­le­rin­den ola­cak, bir kısmı de Os­man­lı mut­fa­ğı­nın fark­lı lez­zet­le­rin­den olu­şa­cak” dedi.
TABAL KRAL­LI­ĞI VE GAS­TO­RO­NOMİ
Gast­ro­no­mi Evine ‘Tabal’ adı­nın ve­ril­me­siy­le il­gi­li de açık­la­ma yapan Be­le­di­ye Baş­ka­nı Emrah Öz­de­mir, Mi­lat­tan Önce 800’lü yıl­lar­da Niğde ve çev­re­sin­de hüküm süren Tabal Kral­lı­ğı­nın o dö­ne­min yeme içme kül­tü­rün­de önem­li bir yere sahip ol­du­ğu­nun be­lir­len­di­ği­ne dik­kat çekti.
ÇİFT ASLAN FİGÜRÜ
Niğde’nin Çift­lik il­çe­si­ne bağlı Göl­lü­dağ zir­ve­sin­de 1930’lu yıl­lar­da çı­ka­rı­lan Tabal Kral­lı­ğı­na ait önem­li eser olan çift aslan hey­ke­li­nin de bugün Niğde Mü­ze­si’nde ser­gi­len­di­ği­ne vurgu yapan Baş­kan Öz­de­mir, bu ne­den­le Gas­ta­ro­mi Evi’nin ta­nı­tı­mı­nın ‘çift aslan’ fi­gü­rü ile ya­pı­la­ca­ğı­nı kay­det­ti.
PRO­JENİN AMACI
Tabal Gast­ro­no­mi Evi Pro­je­si, Sa­na­yi ve Tek­no­lo­ji Ba­kan­lı­ğın­ca yü­rü­tü­len Sos­yal Ge­liş­me­yi Des­tek­le­me Pro­je­si (SOGEP) kap­sa­mın­da ha­ya­ta ge­çi­ril­di. Pro­jey­le Roma, Arap, Pers, Sel­çuk­lu ve Os­man­lı dö­nem­le­ri­ne ait yemek kül­tür­le­ri­nin iz­le­ri bu­lu­nan Niğde Mut­fa­ğı­na ait, coğ­ra­fi işa­ret­le­re de sahip olan sö­ğür­me, ayva bo­ra­na­sı başta olmak üzere 100’e yakın yemek çe­şi­di yerli ve ya­ban­cı tu­rist­le­rin be­ğe­ni­si­ne su­nu­lu­yor.
SYDV’NDAN YAR­DIM ALAN KA­DIN­LAR İSTİHDAM EDİLİYOR
Pro­je­de ay­rı­ca Niğde’de ika­met eden ve Sos­yal Yar­dım­laş­ma ve Da­ya­nış­ma Vakfı’ndan (SYDV) des­tek alan 25-40 yaş arası ka­dın­lar is­tih­dam edi­li­yor. Bu­ra­da üre­ti­lecek ürün­le­rin ise e- ti­ca­ret por­ta­lı ile ülke ge­ne­lin­de da­ğı­tı­mı­nın ya­pıl­ma­sı da amaç­la­nı­yor.
HANGİ YE­MEK­LER VAR?
Sö­ğür­me, ayva bo­ra­na­sı (coğ­ra­fi işa­ret­li), Niğde tar­ha­na çor­ba­sı, Ara­pa­şı çor­ba­sı, Ka­şar­lı pide, Fın­dık lah­ma­cun, Kıy­ma­lı yu­mur­ta­lı pide, Haş­la­ma içli köfte, Te­re­yağ­lı humus, Ba­ba­gan­nuş, Şak­şu­ka, Ta­hin­li köz pat­lı­can yo­ğurt­la­ma­sı, Bar­bun­ya pi­la­ki, Por­ta­kal­lı ke­re­viz, Ga­vur­da­ğı sa­la­ta­sı, Toros sa­la­ta­sı, Bul­gur­lu cız­bız köfte, Küş­le­me, Yağlı kara, Ek­şi­li ufak köfte, Niğde küp pey­nir­li ce­viz­li eriş­te, Etli la­ha­na sar­ma­sı, Kuru kabak sar­ma­sı, Tas ke­ba­bı, Köf­ter ka­vur­ma­sı, Ce­viz­li elma dol­ma­sı gibi 100’e yakın yi­yecek, içecek ve sa­la­ta yer alı­yor.(Niğde Be­le­di­ye­si)

Daha Fazla Haber