Bay­rak­tar, Ra­ma­zan ön­ce­si fır­sat­çı­lı­ğa izin ve­ril­me­sin

Tür­ki­ye Zi­ra­at Oda­la­rı Bir­li­ği (TZOB) Genel Baş­ka­nı Şemsi Bay­rak­tar, Ra­ma­zan ayın­da gıda ih­ti­ya­cı­nın ek­sik­siz temin edi­le­bil­me­si­nin ve sağ­lık­lı gı­da­ya eri­şi­min daha bir önem ka­zan­dı­ğı­na dik­kat çe­ke­rek “Ra­ma­zan ayı­nın yak­laş­ma­sı ne­de­niy­le göz­ler gıda fi­yat­la­rı­na çev­ril­di. Bek­len­ti­miz, bütün ke­sim­le­rin so­rum­lu dav­ran­ma­sı, artan ta­le­bin su­is­ti­mal edil­me­me­si, tü­ke­ti­ci­le­rin ye­ter­li ve gü­ve­ni­lir gı­da­ya uygun fi­yat­la eri­şe­bil­me­si­dir” dedi.

2007 yı­lın­dan bu yana Tür­ki­ye Zi­ra­at Oda­la­rı Bir­li­ği’nin Ra­ma­zan ön­ce­si fır­sat­çı­lı­ğa izin ve­ril­me­me­si ko­nu­sun­da ça­lış­ma­lar yap­tı­ğı­nı vur­gu­la­yan Bay­rak­tar, bu Ra­ma­zan ayı bo­yun­ca da üre­ti­ci ve mar­ket fi­yat­la­rı­nı takip ede­rek ka­mu­oyu­nu bil­gi­len­dir­me­ye devam ede­cek­le­ri­ni ifade etti.
Geçen ay so­nu­na kı­yas­la üre­ti­ci ile mar­ket ara­sın­da­ki fiyat far­kı­nın 4,4 kata kadar ulaş­tı­ğı­nı be­lir­ten Bay­rak­tar, açık­la­ma­sı­na şöyle devam etti: “Üre­ti­ci­le­ri­miz artan ma­li­yet­ler ne­de­niy­le yük­se­len fi­yat­lar­dan ye­ter­li ge­li­ri elde ede­mi­yor, tü­ke­ti­ci­le­ri­miz ise pa­ha­lı­ya tü­ket­mek du­ru­mun­da ka­lı­yor. Başta dep­rem­ler olmak üzere özel­lik­le sel, ku­rak­lık gibi doğal afet et­ki­le­riy­le mü­ca­de­le et­ti­ği­miz bu­gün­ler­de, bütün ke­sim­ler sağ­du­yu­lu dav­ran­ma­lı, fır­sat­çı­lı­ğa mü­sa­ade edil­me­me­li­dir.
Ya­şa­dı­ğı­mız dep­rem ve doğal afet­le­re rağ­men fe­da­kâr çift­çi­le­ri­miz; sof­ra­lar­da eksik ol­ma­sın diye üre­tim­de kal­ma­ya ve Ra­ma­zan ayın­da va­tan­daş­la­rı­mı­zın hu­zur­lu bir şe­kil­de iftar ya­pa­bil­me­si için gay­ret­le ça­lış­ma­ya devam edi­yor. Gıda ar­zın­da sı­kın­tı ya­şan­ma­ma­sı için çift­çi­le­ri­mi­zi des­tek­le­mek, üre­ti­me devam et­me­le­ri­ni sağ­la­mak zo­run­da­yız. Özel­lik­le dep­rem böl­ge­sin­de büyük bir yı­kı­ma uğ­ra­yan çift­çi­le­ri­mi­zi mo­ti­ve et­me­li, on­la­rı tar­la­da, üre­tim­de tut­ma­lı­yız. Üre­ti­min yo­ğun­laş­tı­ğı bu­gün­ler­de dep­rem böl­ge­sin­de tüm üre­tim fak­tör­le­ri­ni üre­ti­ci­le­ri­mi­zin hiz­me­ti­ne sun­ma­lı­yız. Gı­da­nın ol­duk­ça fazla önem ka­zan­dı­ğı bu­gün­ler­de üret­me­ye es­ki­sin­den daha çok ih­ti­ya­cı­mız var. Üre­ti­ci­le­ri­mi­zin ve hal­kı­mı­zın mağ­dur ol­ma­ma­sı için spe­kü­las­yon­la­ra fır­sat ve­ril­me­me­li, ted­bir­ler za­ma­nın­da alın­ma­lı, pa­zar­la­ma so­run­la­rı çö­zül­me­li, gıda de­ne­tim­le­ri ar­tı­rıl­ma­lı­dır.”
Ra­ma­zan ayı ön­ce­si de­ği­şim­ler
“Ra­ma­zan ön­ce­si 28 Şu­bat-17 Mart ta­rih­le­ri ara­sın­da geçen 17 gün­lük sü­reç­te üre­ti­ci ile mar­ket ara­sın­da­ki en fazla fiyat farkı yüzde 344,7 ile li­mon­da gö­rül­dü. Li­mon­da­ki fiyat ar­tı­şı­nı yüzde 258,3 ile elma, yüzde 237,3 ile kuru üzüm, yüzde 217,2 ile marul, yüzde 210,3 ile kır­mı­zı mer­ci­mek, yüzde 190,5 ile ıs­pa­nak takip etti. Mar­ket­te limon 4,4 kat, elma 3,6 kat, kuru üzüm 3,4 kat, marul 3,2 kat, kır­mı­zı mer­ci­mek 3,1 kat faz­la­ya sa­tıl­dı. Üre­ti­ci­de 3 lira 50 kuruş olan limon 15 lira 56 ku­ru­şa, 5 lira olan elma 17 lira 92 ku­ru­şa, 25 lira olan kuru üzüm 84 lira 32 ku­ru­şa, 4 lira 82 kuruş olan marul 15 lira 29 ku­ru­şa, 13 lira 84 kuruş olan kır­mı­zı mer­ci­mek 42 lira 94 ku­ru­şa, 5 lira 64 kuruş olan ıs­pa­nak 16 lira 39 ku­ru­şa sa­tıl­dı.”
Ra­ma­zan ayı ön­ce­si mar­ket fiyat de­ği­şi­mi
“Ra­ma­zan ayı ön­ce­si mar­ket fi­yat­la­rı­na ba­kıl­dı­ğın­da; 28 Şu­bat-17 Mart ta­rih­le­ri ara­sın­da geçen 17 gün­lük sü­reç­te 39 ürü­nün 28’inde fiyat ar­tı­şı gö­rü­lür­ken, 11’inde ise azal­ma oldu. Mar­ket­te en fazla fiyat ar­tı­şı yüzde 25,9 ile la­ha­na­da gö­rül­dü. La­ha­na­da­ki fiyat ar­tı­şı­nı yüzde 15,1 ile yeşil soğan, yüzde 9 ile kuru soğan, yüzde 8,4 ile yeşil mer­ci­mek takip etti. Mar­ket­ler­de fi­ya­tı en çok düşen ürün yüzde 21,9 ile pat­lı­can oldu. Pat­lı­can­da­ki fiyat dü­şü­şü­nü yüzde 20,4 ile do­ma­tes, yüzde 19 ile kar­na­ba­har, yüzde 14,5 ile sa­la­ta­lık iz­le­di.”
Ra­ma­zan ayı ön­ce­si üre­ti­ci fiyat de­ği­şi­mi
“Üre­ti­ci fi­yat­la­rın­da ise 17 gün­lük sü­reç­te 31 ürü­nün 12’sinde fiyat dü­şü­şü, 8’inde ise fiyat ar­tı­şı oldu. 11 ürün­de ise fiyat de­ği­şi­mi gö­rül­me­di. Üre­ti­ci­de, havuç, elma, kuru fa­sul­ye, nohut, kır­mı­zı mer­ci­mek, yeşil mer­ci­mek, pi­rinç, kuru ka­yı­sı, kuru üzüm, kuru incir ve Antep fıs­tı­ğı fi­yat­la­rın­da de­ği­şim ol­maz­ken, fi­ya­tı en çok düşen ürün yüzde 34,5 ile pat­lı­can oldu. Pat­lı­can­da­ki fiyat dü­şü­şü­nü yüzde 33,3 ile limon, yüzde 32,1 ile do­ma­tes, yüzde 28 ile kar­na­ba­har, yüzde 22,5 ile pa­ta­tes, yüzde 20,9 ile kabak, yüzde 19,2 ile marul, yüzde 9,1 ile kuru soğan iz­le­di. Üre­ti­ci­de en fazla fiyat ar­tı­şı yüzde 36,8 ile sivri bi­ber­de gö­rül­dü. Sivri bi­ber­de­ki fiyat ar­tı­şı­nı yüzde 8,6 ile yu­mur­ta, yüzde 7,3 ile pı­ra­sa, yüzde 6,2 ile dana kar­kas, yüzde 5,9 ile yeşil soğan takip etti.”
Üre­ti­ci fiyat de­ği­şi­mi­nin ne­den­le­ri
“Limon ve pa­ta­tes­te gö­rü­len fiyat dü­şüş­le­ri daha çok ta­lep­te ya­şa­nan da­ral­ma­dan mey­dan geldi. Pat­lı­can, kar­na­ba­har, marul ve ka­bak­ta­ki fiyat aza­lış­la­rı ise daha çok arzın art­ma­sın­dan kay­nak­lan­dı. Siv­ri­bi­ber­de ya­şa­nan fiyat ar­tı­şı arz­da­ki da­ral­ma­dan mey­da­na geldi. Yu­mur­ta ve dana kar­kas­ta gö­rü­len fiyat ar­tı­şı arz ve ta­lep­te­ki de­ği­şim­den kay­nak­lan­dı.”
Bu yıl ve geçen yıl Ra­ma­zan ayı ön­ce­si fiyat de­ği­şim­le­ri
“Bu yıl ve geçen yıl Ra­ma­zan ayı ön­ce­sin­de­ki fi­yat­la­ra göre; mar­ket­te 36 ürün­de fiyat ar­tı­şı, 3 ürün­de fiyat dü­şü­şü oldu. Geçen yıl Ra­ma­zan ayı ön­ce­si­ne göre mar­ket­te en fazla fiyat ar­tı­şı yüzde 185,4 ile kuru so­ğan­da gö­rül­dü. Kuru so­ğan­da­ki fiyat ar­tı­şı­nı yüzde 160,8 ile havuç, yüzde 153,4 ile pı­ra­sa, yüzde 141,4 ile beyaz pey­nir, yüzde 129,2 ile Antep fıs­tı­ğı, yüzde 127,9 ile kaşar pey­ni­ri iz­le­di. Mar­ket­te en fazla fiyat dü­şü­şü yüzde 22,8 ile kar­na­ba­har­da oldu. Kar­na­ba­har­da­ki fiyat dü­şü­şü­nü yüzde 13,4 ile sivri biber, yüzde 5,9 ile pat­lı­can takip etti.
Bu yıl ve geçen yıl Ra­ma­zan ayı ön­ce­si­ne göre üre­ti­ci­de 29 ürün­de fiyat ar­tı­şı, 1 ürün­de fiyat dü­şü­şü gö­rül­dü, 1 ürü­nün fi­ya­tı ise de­ğiş­me­di. Üre­ti­ci­de kar­na­ba­ha­rın fi­ya­tı de­ğiş­mez­ken, en fazla fiyat ar­tı­şı yüzde 249 ile kuru so­ğan­da gö­rül­dü. Kuru so­ğan­da­ki fiyat ar­tı­şı­nı yüzde 210,5 ile sa­la­ta­lık, yüzde 202,3 ile kuru fa­sul­ye, yüzde 191 ile Antep fıs­tı­ğı, yüzde 150 ile elma, yüzde 137 ile pi­rinç, yüzde 135,1 ile nohut iz­le­di. Geçen yıl Ra­ma­zan ayı ön­ce­si­ne göre üre­ti­ci­de fi­ya­tı düşen ürün ise yüzde 17,9 ile pa­ta­tes oldu. Mü­ba­rek Ra­ma­zan ayı­nın İslam âlemi ve mil­le­ti­miz için ha­yır­la­ra ve­si­le ol­ma­sı­nı, sağ­lık, huzur, bol­luk ve be­re­ket ge­tir­me­si­ni di­li­yor, ya­şa­dı­ğı­mız doğal afet et­ki­le­ri­nin bir an önce son bul­ma­sı­nı te­men­ni edi­yo­rum.”

Daha Fazla Haber