Gürer: “Niğde'ye Sahip Çıkın"

CHP Mil­let­ve­ki­li Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin kül­tür ve tu­rizm ala­nın­da­ki sorun ve bek­len­ti­le­ri­ni TBMM gün­de­mi­ne ge­tir­di

CHP Niğde Mil­let­ve­ki­li Ömer Fethi Gürer, Kül­tür ve Tu­rizm Ba­kan­lı­ğı’nın 2021 yılı büt­çe­si­nin gö­rü­şül­dü­ğü Plan ve Bütçe Ko­mis­yo­nu’nda söz ala­rak, Niğde’nin kül­tür ve tu­rizm ala­nın­da­ki so­run­la­rı­na de­ğin­di. 10 bin yıl­lık bir geç­mi­şe sahip olan ken­tin, ta­ri­hi eser­le­ri ve tu­ris­tik de­ğer­le­riy­le adeta bir açık hava mü­ze­si gibi ol­ma­sı­na rağ­men ba­kım­sız­lık, il­gi­siz­lik ve ta­nı­tım ek­sik­li­ği ne­de­niy­le tu­rizm­den ye­te­rin­ce ya­rar­la­na­ma­dı­ğı­nı söy­le­yen Gürer, “Niğde sa­hip­siz bir il ol­ma­ya devam edi­yor. Niğde’ye sahip çıkın” dedi.
GÜRER, KÜL­TÜR VE TURİZM BA­KAN­LI­ĞI­NIN BÜTÇE GÖ­RÜ MELERİNDE SÖZ ALDI
Cum­hu­ri­yet Halk Par­ti­si (CHP) Niğde Mil­let­ve­ki­li Ömer Fethi Gürer, Kül­tür ve Tu­rizm Ba­kan­lı­ğı’nın 2021 yılı bütçe gö­rüş­me­le­rin­de ko­nuş­tu. Kül­tür ve Tu­rizm Ba­ka­nı Meh­met Ersoy’un da ka­tıl­dı­ğı top­lan­tı­da söz ola­rak, Niğde’nin kül­tür ve tu­rizm ala­nın­da ya­şa­dı­ğı so­run­la­ra de­ğin­di.
Çok sa­yı­da ta­ri­hi ese­rin ba­kım­sız­lık­tan ha­ra­be­ye dön­dü­ğü­nü, başta vakıf eser­le­ri olmak üzere, bazı ta­ri­hi ca­mi­le­rin, mes­cit­le­rin, ki­li­se­le­rin ka­de­ri­ne ter­ke­dil­di­ği­ni an­la­tan Gürer, tu­rizm de­ğe­ri olan bazı eser­le­rin ise ta­nı­tım ek­sik­li­ği ne­de­niy­le ye­te­rin­ce tu­rist çe­ke­me­di­ği­ne işa­ret etti.
GEÇEN YIL GE­LE­CEKTİN, HAF­TA­LAR OLDU GEL­MEDİN!..
CHP Mil­let­ve­ki­li Ömer Fethi Gürer, ko­nuş­ma­sı­na Kül­tür ve Tu­rizm Ba­ka­nı Meh­met Ersoy’un geçen yıl ya­pı­lan bütçe gö­rüş­me­le­rin­de, bir hafta için­de Niğde’ye ge­le­ce­ği­ni söy­le­di­ği­ni ha­tır­la­ta­rak, “Ara­dan elli hafta geçti, daha Niğde’ye ge­le­me­di­niz; Niğde’ye de ilgi gös­ter­se­niz ön­ce­lik­le mem­nun olu­ruz” dedi.
TARİHİ CAMİLER NEDEN ONA­RI­LA­MI­YOR?
Niğde’nin kül­tür ve ta­ri­hi eser­ler ba­kı­mın­dan zen­gin bir il ol­ma­sı­na rağ­men sa­hip­siz ol­du­ğu­nu be­lir­ten Ömer Fethi Gürer, Bor’da 2013 yı­lın­dan bu yana res­to­ras­yon için ka­pa­tı­lan Os­man­lı eseri Yeni Hamam’ın 7 yıl­dır ona­rı­mı­nın bi­ti­ri­le­me­di­ği­ni, Bor’da ka­pa­lı olan Ala­ad­din Camii’nin 2 yıl­dır pro­je­si­nin dahi ya­pıl­ma­dı­ğı­nı, Niğde mer­kez­de­ki Os­man­lı’dan kalma Bur­han mes­ci­di­nin ise de­fa­lar­ca baş­vu­ru ya­pıl­ma­sı­na rağ­men halen ona­rıl­ma­dı­ğı­nı an­lat­tı.
İlhan­lı­lar­dan kalan Sun­gur­bey Camii’nin res­to­ras­yo­nu­nun da 3 kez yük­le­ni­ci de­ğiş­me­si­ne rağ­men halen ka­pa­lı ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek, “Niğde’de vakıf eser­le­ri­ni ona­rım için ver­di­ği­niz mü­te­ah­hit­le­rin ikide bir kaç­ma­sı ne­den­dir, neden işler bit­mez, Sun­gur­bey Ca­mi­si gibi anıt bir ca­mi­nin sü­re­si için­de ya­pıl­ma­sı neden ger­çek­leş­ti­ril­mez?” diye sordu.
ŞEHRİN GÖBEĞİNDEKİ İŞHA­NI­NIN DU­RU­MU İÇLER ACISI
Mül­ki­ye­ti Kay­se­ri Va­kıf­lar Bölge Mü­dür­lü­ğü’ne ait olan Niğde mer­kez­de­ki vakıf iş­ha­nı­nın ona­rı­mı için ihale ya­pıl­dı­ğı­nı, iş­ha­nın­da­ki dük­kân­la­rın bo­şal­tıl­dık­tan sonra tam yıkım iş­le­mi baş­la­mış­ken yı­kı­mın dur­du­rul­du­ğu­nu ifade eden Gürer, “Bu­ra­nın ne ola­ca­ğı belli değil, bir çir­kin­lik anıtı. Bu ko­nu­da va­kıf­lar oraya ne ya­pa­cak­sa bir an önce baş­la­sın ki Niğde’nin orta ye­rin­de­ki bu çir­kin­lik or­ta­dan kalk­sın” dedi.
YER ALTI ŞEHRİ GEZİLEMEZ DU­RUM­DA
Kav­lak­te­pe Yer altı Şehri’ni her bütçe dö­ne­min­de gün­de­me ge­tir­di­ği­ni ve her se­fe­rin­de ya­pı­la­ca­ğı­nın söy­len­di­ği­ni an­la­tan Gürer, “Gi­di­yo­rum bütün elekt­rik ter­ti­ba­tı par­ça­lan­mış ne yazık ki ge­zil­mez du­rum­da, pe­ri­şan. Bunun gibi, ya­pıl­mış iş­le­rin de ne­den­se sa­hip­le­nil­me­si yok” diye ko­nuş­tu.
DEFİNE AV­CI­LA­RI TARİHİ ESER­LERİ TALAN EDİYOR
Bor’daki Cı­ğız­lar Ko­na­ğı de­ni­len ta­ri­hî do­ku­nun ona­rıl­dı­ğı­nı, ancak ona­rı­lan yerin daha kul­la­nıl­ma­dan gi­de­rek harap du­ru­ma gel­me­ye baş­lı­ğı­nı vur­gu­la­yan Gürer, “Esa­sın­da Niğde’nin her kö­yün­de açık hava mü­ze­si gibi tarih var ama ne­den­se Ka­pa­dok­ya alanı kap­sa­mı­na dahi alın­ma­dı. Niğde’de kül­tür ve tarih zen­gin­lik­le­ri­ni de­fi­ne av­cı­la­rı talan et­mek­le meş­gul. Ba­kan­lık bu ko­nu­da ne­den­se ge­re­ke­ni çoğu böl­ge­de yap­mı­yor” şek­lin­de ko­nuş­tu.
NİĞDE, KA­PA­DOK­YA’NIN BAŞ­KENTİDİR AMA…
CHP Mil­let­ve­ki­li Ömer Fethi Gürer, İfti­yan böl­ge­si, Ulu­kış­la köyü Avö­ren böl­ge­si, Al­tun­hi­sar-Ye­şil­yurt böl­ge­si, Ka­ra­at­lı böl­ge­si, Göl­cük böl­ge­si, Kö­mür­cü böl­ge­si, Kit­re­li böl­ge­si, Di­ki­li­taş böl­ge­si, Kı­zı­lö­ren, Ha­sa­köy, Han­çer­li, Misli, Fer­tek, Kula, Boz­köy, Ha­mam­lı, Ulu­ağaç, Aktaş, Bah­çe­li, Ki­ça­ğaç, Çu­kur­ku­yu, Ke­mer­hi­sar, Mur­tan­dı Ka­le­si, Ke­çi­ka­le­si, Ba­dem­de­re Ka­le­si gibi ta­ri­hin ol­du­ğu yer­ler­de yıl­lar­dır doğru dü­rüst bir ça­lış­ma ya­pıl­ma­dı­ğı­nı da be­lir­te­rek, “Ke­mer­hi­sar, Efes’e eş­de­ğer Tyana Antik Şehri’nin ol­du­ğu yer; bir ay gelip bir ça­lış­ma yap­mak­la bu kent açığa çık­maz. Neden Niğde’nin ta­ri­hî do­ku­su sa­hip­le­nil­mi­yor? Niğde Ka­pa­dok­ya’nın baş­ken­ti. Gü­ney­de Niğde Ka­pa­dok­ya’nın baş­ken­tiy­ken -bu ta­nım­la­ma­yı ben ki­ta­bım­da geniş ola­rak da iş­le­dim- Niğde’ye bu an­lam­da değer ve­ril­mi­yor, önem de ve­ril­mi­yor, tu­rizm de­ğer­le­ri açığa çı­ka­rıl­mı­yor; olan­lar da ge­re­ği gibi ta­nı­tıl­mı­yor. 
Bir Gü­müş­ler Ma­nas­tı­rı­mız var “Gülen Mer­yem Ana”sıyla gün­de­me gel­miş­ti, ne yazık ki bu­ra­nın da ye­te­rin­ce ta­nı­tı­mı ya­pıl­ma­dı. Niğde ili­nin on bin yıl­lık bi­li­nen bir ta­ri­hî var ama bunun ötesi de var. Onun­la il­gi­li ya­pı­la­cak ça­lış­ma­lar­da Niğde, Orta Ana­do­lu’da tu­riz­min yeni bir yüzü ola­bi­lir. To­ros­lar­dan geliş ve ge­çiş­te Niğde Ka­pa­dok­ya’ya açı­lan bir kapı ama bu an­lam­da ne­den­se Niğde’ye ge­rek­li değer ve­ril­mi­yor” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

TARİHİ ESER­LER BARAJ SU­LA­RI AL­TIN­DA KA­LI­YOR
Ulu­ağaç kö­yü­ne ya­pı­lan baraj ve gö­let­ler­de ta­ri­hi ya­pı­la­rın su al­tın­da kal­dı­ğı­nı, Ka­yır­lı böl­ge­sin­de de gölet ya­pı­mı ne­de­niy­le bu­ra­da­ki pe­ri­ba­ca­la­rı­nın sular al­tın­da ka­la­ca­ğı ko­nu­sun­da daha önce uya­rı­lar­da bu­lun­du­ğu­nu anım­sa­tan Gürer, bu ko­nuy­la il­gi­li ola­rak Kül­tür ve Tu­rizm Ba­ka­nı­nın “Cum­hu­ri­yet sav­cı­lı­ğı­na suç du­yu­ru­sun­da bu­lun­duk .” şek­lin­de­ki sö­zü­nü ha­tır­lat­tı. Gürer,” Ben bir yurt­taş ola­rak oraya git­ti­ğim­de, o baraj ya­pı­lın­ca pe­ri­ba­ca­la­rı­nın sular al­tın­da ka­la­ca­ğı­nı gör­düm. Ba­kan­lık­ta­ki il­gi­li ar­ka­daş­la­rı­mız bu pe­ri­ba­ca­la­rı­nın orada yok ola­ca­ğı­nı gö­re­me­di­ler mi? Çev­re­sin­de­ki kum­lar alı­nıp o muh­te­şem ta­ri­hî ya­pı­la­rın yok oluşu neden sey­re­dil­di? Bu an­lam­da Niğde’nin tu­rizm de­ğer­le­ri­nin ta­nı­tıl­ma­sı ve Niğde’ye ge­rek­li de­ğe­rin ve­ril­me­si ko­nu­su­nu sıkça da dile ge­ti­ri­yo­rum” dedi.

TARİHİ ESER­LERİ TURİZME KA­ZAN­DIR­MA­LI­YIZ
Niğde’de 30’a yakın kul­la­nı­la­bi­lir du­rum­da­ki ki­li­se­nin 14 ta­ne­si­nin cami ola­rak kul­la­nıl­dı­ğı­na da dik­kat çeken Gürer, ko­nuş­ma­sı­nı şöyle ta­mam­la­dı:
“Cum­hu­ri­yet dö­ne­min­de mü­ba­de­ley­le bu­ra­dan gi­den­le­rin ye­ri­ne, bizim Bal­kan­lar­dan gelen Türk­ler için Mus­ta­fa Kemal Ata­türk’ün ta­li­ma­tıy­la çoğu ca­mi­ye çev­ril­miş.  Bun­lar birer anıt eseri, özel­lik­le Fer­tek’te­ki­ni gör­me­ni­zi is­te­rim, ora­da­ki fresk­ler dahi du­ru­yor. Çoğu zi­ya­re­te açı­la­bi­lecek, kul­la­nı­la­bi­lecek, ta­rih­sel an­lam­da da değer bu­la­cak ya­pı­lar. Bu­ra­la­rı da de­ğer­len­dir­me­ni­zi öne­ri­yo­rum. Niğde’ye sahip çıkın..."Haber Merkezi

Daha Fazla Haber