İYİ PARTİ’DEN NİĞDE BELEDİYESİNE TARİHİ ÇAĞRI: NİĞDE’DEKİ 2001 ÖNCESİ YA­PI­LAR ACİLEN İNCE­LEN­MELİ!

İYİ Parti Niğde İl Baş­ka­nı İbra­him Uzun Ül­ke­miz­de 06.02.2023 ta­ri­hin­de mey­da­na gelen dep­rem fe­la­ke­ti de­va­mın­da sü­re­ge­len dep­rem­ler ve art­çı­lar­da Niğde de sar­sın­tı böl­ge­si içe­ri­sin­de ol­ma­sı­na rağ­men hala afet böl­ge­si ilan edil­me­di­ği­ni ve ili­miz­de­ki 2001 yılı ön­ce­si ya­pı­la­rın ön­ce­lik­li ola­rak ta­ma­mı­nın büyük risk ta­şı­dı­ğı­nı aci­len in­ce­le­nip la­bo­ra­tu­var test­le­ri ile bir­lik­te ka­mu­oyu­na pay­la­şı­lıp ge­re­ği­nin ya­pıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni, aksi tak­dir­de olası bir dep­rem­de Niğde’de büyük bir fe­la­ke­tin ka­çı­nıl­maz ol­du­ğu­nun al­tı­nı çizdi ve Niğde Be­le­di­ye­si’ne çağ­rı­da bu­lun­du.

2001 YÖ­NET­MELİĞİ ÖNCESİ YA­PI­LAR RİSK 
TA­ŞI­YOR
Uzun yap­tı­ğı basın açık­la­ma­sın­da; “Her ne kadar afet böl­ge­si içe­ri­sin­de ol­ma­sak da ili­miz­de de az-or­ta-ağır ha­sar­lı bi­na­lar hemen yı­kıl­ma­sı ge­re­ken ha­sar­lı bi­na­lar bu­lun­mak­ta­dır. Hemen yı­kıl­ma­sı ge­re­ken bi­na­la­rı­mız yet­ki­li­ler ta­ra­fın­dan yı­kıl­dı­ğı ta­ra­fı­mız­ca göz­lem­len­miş­tir” dedi ve olası büyük risk­le­ri de işa­ret ede­rek, 2001 ön­ce­si gün­cel dep­rem yö­net­me­lik­le­ri­nin çok uza­ğın­da olan bu ya­pı­la­rı­mı­zın beton ve do­na­tı da­ya­nım­la­rı­nın ol­duk­ça en­di­şe ve­ri­ci ol­du­ğu­na de­ğin­di.
AĞIR HA­SAR­LI BİNA­LA­RIN HEPSİ ESKİ YÖ­NET­MELİKLE YA­PIL­MIŞ
Afet böl­ge­si ilan edi­len il­ler­de gerek il­gi­li ida­re­le­rin ge­rek­se Çevre, Şe­hir­ci­lik ve İklim De­ği­şik­li­ği Ba­kan­lı­ğı’nın ka­mu­oyuy­la pay­laş­tı­ğı ve­ri­ler­de yı­kı­lan ve ağır hasar alan bi­na­la­rın %98,5’lik bir kıs­mı­nın 2001 ön­ce­si yapı stoğu ol­du­ğu­na özel­lik­le vurgu yapan İYİ Parti Niğde İl Baş­ka­nı İbra­him Uzun, ili­miz­de­ki orta ve ağır ha­sar­lı bi­na­la­rın da büyük kıs­mı­nın 2001 ön­ce­si yapı stok­la­rı ol­du­ğu­nu bir kez daha ha­tır­la­ta­rak; “Ma­ale­sef ki ili­miz­de bu­lu­nan 2001 ön­ce­si yapı stok­la­rı­nın olası bir yeni dep­rem veya mey­da­na ge­le­bi­lecek güçlü artçı sar­sın­tı­lar da nasıl bir sta­tik per­for­mans gös­te­re­ce­ği bi­lin­me­mek­te­dir” dedi.
VA­TAN­DAŞ OL­DUK­ÇA TEDİRGİN
Va­tan­daş­la­rın bi­na­la­rın bu du­ru­mu ile il­gi­li ko­nu­da kor­ku­la­rı­nın bu­lun­du­ğu, bazı va­tan­daş­la­rın ko­nut­la­rı­nı kul­lan­ma­dı­ğı veya te­dir­gin­lik içe­ri­sin­de mec­bu­ren ika­met etmek zo­run­da kal­dık­la­rı, ya­şa­nan dep­rem fe­la­ke­ti son­ra­sı ta­ra­fı­mı­za ula­şan en büyük sorun ha­lin­de ol­du­ğu­nu be­lir­ten Uzun açık­la­ma­sı­nın de­va­mın­da ise; “Hem­şe­ri­le­ri­mi­zin can gü­ven­lik­le­ri için ika­met et­tik­le­ri bi­na­la­rın dep­rem per­for­man­sı­nı bil­me­le­ri ve buna göre ted­bir ala­bil­me­le­ri­nin en doğal hak­la­rı ol­du­ğu­nu dü­şün­mek­te­yiz.
6306 SA­YI­LI KA­NU­NUN 6. MAD­DESİ UY­GU­LAN­MA­LI
Dö­ne­min hü­kü­me­ti ta­ra­fın­dan çı­ka­rı­lan ve 2023 yı­lın­da Cum­hur­baş­ka­nı­mız­ca ka­rar­na­me ile re­vi­ze edi­le­rek son ha­li­ne ge­ti­ri­len afet riski al­tın­da alan­la­rın dö­nüş­tü­rül­me­si hak­kın­da 6306 sa­yı­lı ka­nu­nun 6. Mad­de­si­nin b ben­din­de il­gi­li ida­re­ler­ce risk oluş­tu­ran bi­na­la­rın tes­pit edi­le­bil­me­si­nin önü açıl­mış­tır.
YETKİLİ KURUM NİĞDE BELEDİYESİDİR VE ACİL GÖREVİDİR
Bu kanun da bahsi gecen il­gi­li idare il mer­ke­zi­miz için Niğde Be­le­di­ye­si­dir. Va­tan­daş­la­rı­mı­zın can gü­ven­lik­le­ri­ni sağ­la­mak adına şeh­ri­mi­zin olası bir dep­rem fe­la­ke­ti kar­şı­sın­da derin acı­lar ya­şa­ma­ma­sı için 2001 ön­ce­si gün­cel dep­rem yö­net­me­lik­le­ri­nin çok uza­ğın­da olan bu ya­pı­la­rı­mı­zın beton da­ya­nım­la­rı­nın do­na­tı du­rum­la­rı­nın ya­pı­la­cak olan la­bo­ra­tu­var test­le­ri ve per­for­mans ana­li­zi pro­je­le­ri ile ön­ce­lik du­rum­la­rı­na göre ive­di­lik ile ya­pıl­ma­sı­nı Niğde Be­le­di­ye baş­kan­lı­ğın en aidi­yet­li gö­re­vi ola­rak ta­nım­la­ma­sı­nı ve bir an önce bu ça­lış­ma­la­ra baş­la­ma­sı­nı talep et­mek­te­yiz” diye ko­nuş­tu.
UZUN: KADER DİYEREK BU SO­RUM­LU­LUK­TAN 
KA­ÇA­MA­YIZ
Dep­rem böl­ge­sin­de ya­şa­nan so­run­la­rın bir ben­ze­ri­nin de olası bir dep­rem­de Niğde’de ya­şan­ma­sın­dan en­di­şe et­tik­le­ri­ni ifade eden İYİ Parti İl Baş­ka­nı Uzun; “Peşin peşin söy­le­mek ge­re­kir­se, ted­bir­siz­li­ğe kader di­ye­rek so­rum­lu­luk­tan ka­ça­ma­yız. Dep­rem bir afet­tir, doğ­ru­dur ancak ül­ke­mi­zin bir ger­çe­ği olan dep­re­me rağ­men ya­pı­laş­ma­da ge­rek­li ted­bir­ler alın­maz­sa, ge­rek­li de­ne­tim­ler ya­pıl­maz­sa, bi­lim­den uzak bir şe­kil­de ze­mi­ne uy­ma­yan yan­lış ve eksik mal­ze­mey­le inşa edi­len bi­na­la­ra mü­sa­ade edi­lir­se buna kader di­ye­me­yiz. Niğde ge­ne­lin­de de yı­kıl­ma­sı ge­re­ken bi­na­la­rı ge­re­kir­se STK’lar ile iş bir­li­ği içe­ri­sin­de tes­pit etmek Niğde’nin ge­le­ce­ği için önem­li bir so­rum­lu­luk­tur.
KENT KON­SEYİNE DE 
ÇAĞ­RI­MIZ­DIR!
Ko­nu­nun dep­rem­ler sı­ra­sın­da ve son­ra­sın­da ne kadar önem­li ol­du­ğu­nun ka­nı­tı, Niğde’de hasar tes­pi­ti ya­pı­lan ya­pı­la­rın sa­yı­sı ile an­la­şı­la­bi­lir. Bu­ra­da kent kon­se­yi­ne de görev dü­şü­yor.

Bi­lin­di­ği üzere Kent Kon­sey­le­ri­nin ku­ru­luş amaç­la­rı ara­sın­da; “Mer­ke­zi yö­ne­ti­min, yerel yö­ne­ti­min, kamu ku­ru­mu ni­te­li­ğin­de­ki mes­lek ku­ru­luş­la­rı­nın ve sivil top­lu­mun or­tak­lık an­la­yı­şıy­la kent ya­şa­mın­da, kent viz­yo­nu­nun, ken­tin hak ve hu­ku­ku­nun ko­run­ma­sı, sür­dü­rü­le­bi­lir kal­kın­ma, çev­re­ye du­yar­lı­lık, sos­yal yar­dım­laş­ma ve da­ya­nış­ma, say­dam­lık, hesap sorma ve hesap verme, ka­tı­lım, yö­ne­ti­şim ve ye­rin­den yö­ne­tim il­ke­le­ri­ni ha­ya­ta ge­çir­mek” gibi ko­nu­lar var. Bu yüz­den hem kamu ku­ru­luş­la­rı hem de kent kon­se­yi­nin tüm bi­le­şen­le­ri bu ko­nu­da üze­ri­ne dü­şe­ni yap­ma­lı­dır” dedi.
UZUN: ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAP­MA­YA HA­ZI­RIZ
Uzun açık­la­ma­sı­nın so­nun­da ise; “İYİ Parti Ola­rak Niğde Adına ül­ke­miz adına yanan can­la­rın yitik giden ha­yat­la­rın aile­le­rin adın, kay­be­di­len can­la­rın adına, ye­ni­le­ri ya­şan­ma­sın diye üze­ri­mi­ze düşen her türlü so­rum­lu­lu­ğu al­ma­ya ha­zı­rız, yeter ki somut adım­lar atıl­sın” diye ko­nuş­tu.

Daha Fazla Haber