Niğde’de ku­rak­lık sin­yal­le­ri ça­lı­yor

Son yıl­la­rın en az yağış alan il­le­rin­den olan ve Me­te­oro­lo­ji Genel Mü­dür­lü­ğü ta­ra­fın­dan pay­la­şı­lan 3 aylık ku­rak­lık ha­ri­ta­sın­da Niğde, ola­ğa­nüs­tü ve çok şid­det­li ku­rak­lık ya­şa­yan iller ara­sın­da yer aldı.

Son yıl­la­rın en kurak dö­nem­le­ri­nin ya­şan­ma­sı­na karşı yet­ki­li­ler sık sık su ta­sar­ru­fu ko­nu­sun­da uya­rı­lar­da bu­lu­na­rak far­kın­da­lık oluş­tur­mak için ça­lı­şı­yor.
Son gün­ler­de suyun her dam­la­sı­nın kıy­me­ti­ni daha iyi an­la­şıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni dile ge­ti­ren uz­man­lar­da va­tan­daş­la­ra su kul­la­nı­mı ko­nu­sun­da önem­li uya­rı­lar­da bu­lun­du. Özel­lik­le evde ya­pı­lan su tü­ke­ti­mi ko­nu­sun­da dik­kat edil­me­si ge­re­ken nok­ta­la­ra de­ği­nen uz­man­lar; “Niğde son yıl­la­rın en az yağış alan il­le­rin­den bi­ri­siy­di. Son üç ayın da ola­ğa­nüs­tü ve çok şid­det­li kurak il­le­ri ara­sın­da yer aldı. Ya­ğış­la­rın ol­ma­ma­sı ku­rak­lık teh­li­ke­si­ni de be­ra­be­rin­de ge­ti­ri­yor. Ya­ğış­la­rın yanı sıra bi­linç­siz­ce ya­pı­lan su tü­ke­ti­mi de eli­miz­de­ki su var­lı­ğı­nı te­tik­li­yor. Tüm va­tan­daş­la­rın ku­rak­lık teh­li­ke­si­ne karşı elini taşın al­tı­na koy­ma­sı ve ta­sar­ruf yap­ma­sı ge­re­ki­yor. Suyun her dam­la­sı özel­lik­le bu gün­ler­de ha­ya­ti önem ta­şı­yor. Ev­le­ri­miz­de kul­lan­dı­ğı­mız içme su­yu­nu ge­rek­siz şe­kil­de kul­lan­ma­mız ge­re­ki­yor. Bi­linç­siz­ce ya­pı­lan su har­ca­ma­la­rı kar­şı­mı­za teh­li­ke ola­rak ge­li­yor. Ge­le­ce­ği­miz için su ta­sar­ru­fu yap­ma­mız şart. Evde ça­ma­şır ma­ki­ne­si, bu­la­şık ma­ki­ne­si gibi araç­la­rın tam do­lu­luk oranı sağ­lan­ma­dan ça­lış­tı­rıl­ma­sı is­ra­fa yol açı­yor. Ay­rı­ca va­tan­daş­la­rın te­miz­lik ih­ti­yaç­la­rın­da da su ta­sar­ru­fu yap­ma­sı ge­re­ki­yor. Bi­linç­siz­ce kul­la­nı­lan her damla bizi ku­rak­lı­ğa bir adım daha yak­laş­tır­mış olu­yor. Ku­rak­lık teh­li­ke­si­ne karşı ta­sar­ruf en büyük si­la­hı­mız ola­cak­tır” de­di­ler.

Daha Fazla Haber