Dep­rem Çan­ta­sı­nın Ma­li­ye­ti Arttı

Kah­ra­man­ma­raş mer­kez­li 7,7 ile 7,6 şid­de­tin mey­da­na gelen asrın fe­la­ke­ti ola­rak bi­li­nen dep­rem­ler­de bin­ler­ce va­tan­da­şı­mız ha­ya­tı­nı kay­be­der­ken akıl­la­ra dep­rem çan­ta­sı­nın dep­rem son­ra­sı artıp art­ma­dı­ğı geldi.

Ya­şa­na­cak dep­rem du­ru­mun­da hayat kur­ta­ra­bi­lecek bir dep­rem çan­ta­sı, or­ta­la­ma 200 TL’den baş­la­yıp Bin TL’ye kadar de­ğiş­mek­te.
Kah­ra­man­ma­raş’ta mey­da­na gelen 7.7 ve 7.6 şid­de­tin­de iki dep­rem­le Tür­ki­ye yasa bo­ğul­du. Bin­ler­ce va­tan­da­şın ha­ya­tı­nı kay­bet­ti­ği fe­la­ke­tin ar­dın­dan bir dep­rem çan­ta­sı­nın ma­li­ye­ti araş­tı­rıl­ma­ya baş­lan­dı. Ön­ce­den ha­zır­lan­mış bir dep­rem çan­ta­sı dep­rem­de hayat kur­ta­ra­bi­li­yor. Olası bir dep­rem du­ru­mun­da kul­la­nı­la­cak dep­rem çan­ta­sı­nın ha­zır­lan­ma­sı­nın or­ta­la­ma ma­li­ye­ti­nin ise bir kişi için 1000 TL ol­du­ğu tes­pit edil­di.
Afet ve Acil Durum Yö­ne­tim Baş­kan­lı­ğı’nın ( AFAD) resmi in­ter­net si­te­sin­de yer alan bil­gi­ler­de dep­rem çan­ta­sın­da bu­lu­nan gı­da­la­rın yük­sek ka­lo­ri­li, vi­ta­min ve kar­bon­hid­rat içe­ren, su kay­bı­nı ön­le­yen ve da­ya­nık­lı, çabuk bo­zul­ma­yan gı­da­lar­dan; kon­ser­ve, kuru mey­ve­ler, tahin, pek­mez, meyve suyu gibi ürün­le­rin bu­lun­du­rul­ma­sı ge­rek­ti­ği bil­di­ril­di. Ay­rı­ca her bir aile üyesi dü­şü­nü­le­rek ye­ter­li içme su­yu­nun çan­ta­ya dahil edil­me­si ge­rek­ti­ği vur­gu­lan­dı.
Dep­rem çan­ta­sı­nın için­de bu­lu­nan mal­ze­me­le­rin fi­yat­la­rı araş­tı­rıl­dı. Ya­pı­lan ana­li­ze göre bir dep­rem çan­ta­sın­da bu­lun­ma­sı ge­re­ken mal­ze­me­le­rin top­la­mı bir kişi için or­ta­la­ma 940 TL ola­rak he­sap­lan­dı.
Dep­rem çan­ta­sın­da bu­lun­ma­sı ge­re­ken mal­ze­me­ler
Bir dep­rem çan­ta­sın­da önem­li belge fo­to­ko­pi­le­ri, gı­da­lar, hij­yen mad­de­le­ri ile bazı araç ve ge­reç­le­rin bu­lun­ma­sı ge­re­ki­yor. Çan­ta­da kim­lik kart­la­rı (nüfus cüz­da­nı, eh­li­yet), tapu, si­gor­ta, ruh­sat bel­ge­le­ri, zo­run­lu dep­rem po­li­çe­si, dip­lo­ma­lar, pa­sa­port, banka cüz­da­nı, diğer (evcil hay­van sağ­lık kar­ne­si) bu­lun­ma­sı ge­re­ki­yor.

Daha Fazla Haber