Kül­tür Ve Sa­na­tın Kalbi Niğde’de At­ma­ya Devam Ediyor

Niğde Be­le­di­ye­si Kül­tür ve Sos­yal İşler Mü­dür­lü­ğü şeh­rin kül­tü­rel bi­ri­ki­mi­ni açığa çı­kar­ma­ya devam edi­yor. Mü­dür­lük geç­ti­ği­miz yıl yap­mış ol­du­ğu fa­ali­yet­ler­le va­tan­daş­lar­dan tam not aldı.

Niğde Be­le­di­ye­si Kül­tür ve Sos­yal İşler Mü­dür­lü­ğü şeh­rin kül­tü­rel bi­ri­ki­mi­ni açığa çı­kar­ma­ya devam edi­yor. Mü­dür­lük geç­ti­ği­miz yıl yap­mış ol­du­ğu fa­ali­yet­ler­le va­tan­daş­lar­dan tam not aldı.“Mil­let­ler ta­rih­le­ri ve kül­tür­le­riy­le var­lık­la­rı­nı sür­dü­rür­ler “diyen Baş­kan Öz­de­mir; “Maddi ve ma­ne­vi açı­dan kendi kül­tü­rü­nü ko­ru­ya­ma­yan mil­let­ler ise tarih sah­ne­sin­den si­lin­me­ye mah­kûm­dur­lar. Biz me­de­ni­yet­le­rin ya­şa­tıl­dı­ğı bir şeh­rin men­sup­la­rı ola­rak her türlü kül­tü­rel de­ğe­ri­mi­zi ge­lecek ku­şak­la­ra ta­şı­ma gay­re­ti için­de­yiz.” İfa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
Baş­kan Öz­de­mir; “Her alan­da ol­du­ğu gibi kül­tü­rel alan­da da bir­çok fa­ali­yet ger­çek­leş­ti­ri­yo­ruz. Kon­ser­le­ri­miz, ser­gi­le­ri­miz, fes­ti­val­le­ri­miz ve ya­rış­ma­la­rı­mız devam edi­yor. Bu za­ma­na kadar bir­çok kon­ser et­kin­li­ği dü­zen­le­dik. Top­rak­tan Sof­ra­ya Niğde Pa­ta­tes Fes­ti­va­li­ni ve Elma Fes­ti­va­li­ni ger­çek­leş­tir­dik. Ulus­la­ra­ra­sı resim ya­rış­ma­sı dü­zen­le­dik. Sanat mer­ke­zi­miz­de ulus­la­ra­ra­sı resim ser­gi­le­ri dü­zen­li­yo­ruz. Şehir ti­yat­ro­mu­zu fa­ali­ye­te ge­çir­dik. Kitap fuarı açtık, şe­hir­le il­gi­li çe­şit­li ya­yın­lar ger­çek­leş­ti­ri­yo­ruz. Kı­sa­ca kül­tür ve sa­na­tın her ala­nın­da şeh­ri­mi­zi yıl­dız şehir yap­ma­ya ka­rar­lı­yız. “
TOP­RAK­TAN SOF­RA­YA NİĞDE PA­TA­TES FESTİVALİ YA­PIL­DI
Niğde Be­le­di­ye­si ta­ra­fın­dan dü­zen­le­nen “Top­rak­tan Sof­ra­ya Niğde Pa­ta­tes Fes­ti­va­li” et­kin­li­ğin­de ünlü şef­ler­le pa­ta­tes ye­mek­le­ri su­nu­mu ya­pıl­dı. Fes­ti­val kap­sa­mın­da Emre Kaya ve Arzu Akdaş ta­ra­fın­dan kon­ser ve­ril­di.
Baş­kan Öz­de­mir; “Şeh­ri­mi­zin en önem­li tarım ürünü pa­ta­tes. Eli­miz­den gel­di­ği kadar Niğde pa­ta­te­si­ni mar­ka­laş­tır­ma­ya ça­lı­şı­yo­ruz. Bu tür et­kin­lik­le­ri daha son­ra­da devam et­ti­re­ce­ğiz. Ulus­la­ra­ra­sı et­kin­lik­ler­le, fes­ti­val­ler­le şeh­ri­mi­zi dün­ya­ya ta­nı­ta­ca­ğız. Niğde Ana­do­lu’nun par­la­yan bir yıl­dı­zı ola­cak. Biz Niğde Be­le­di­ye­si ola­rak sa­de­ce eli­mi­zi değil göv­de­mi­zi de taşın al­tı­na koy­duk. Bu or­ga­ni­zas­yon­da emeği geçen her­ke­se te­şek­kür edi­yo­rum. İnşal­lah çok daha güzel fes­ti­val­ler ger­çek­leş­ti­re­ce­ğiz. " ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
KAR­DAN ADAM ŞENLİĞİ DÜ­ZEN­LENDİ
19 – 20 Şubat 2022 ta­rih­le­rin­de “Niğde Kar­dan Adam Şen­li­ği” or­ga­ni­zas­yo­nu ger­çek­leş­ti­ril­di. Ünlü su­nu­cu Vahe Kı­lı­çars­lan’ın ka­tıl­dı­ğı şen­lik­te çe­şit­li ya­rış­ma­lar dü­zen­len­di. Fes­ti­va­le ani­mas­yon gös­te­ri­le­ri ve eğ­len­ce­li şov­lar renk kattı. Yerel sa­nat­çı­la­rın ka­tıl­dı­ğı fes­ti­val­de va­tan­daş­lar do­ya­sı­ya eğ­len­di.
DÜN­YA­CA ÜNLÜ ŞEF­LER, ELMA FESTİVALİ İÇİN NİĞDE’DE BU­LUŞ­TU
12-13 Kasım ta­ri­hin­de ger­çek­leş­ti­ri­len. 2. Hasat Gün­le­ri- Elma Fes­ti­va­li­ne dün­ya­ca ünlü yemek şef­le­ri ka­tıl­dı. Niğde’nin ye­tiş­tir­di­ği tarım ürün­le­ri­nin en önem­li­le­rin­den bi­ri­si olan el­ma­nın öne­mi­ni vur­gu­la­mak ama­cıy­la ya­pı­lan fes­ti­val­de dün­ya­ca ünlü şef­ler, Gast­ro­no­mi Şö­le­ni İçin Niğde’de bu­luş­tu. Çe­şit­li kon­ser­ler ve ak­ti­vi­te­ler­le dolu dolu geçen fes­ti­val va­tan­daş­la­rın büyük be­ğe­ni­si­ni ka­zan­dı.
Niğde Be­le­di­ye Baş­ka­nı Emrah Öz­de­mir; “Bu fes­ti­val­ler­le ama­cı­mız Niğde Mut­fa­ğı­nı çok daha geniş kit­le­le­re du­yur­mak­tır. Şeh­ri­miz hem mut­fa­ğı hem ta­ri­hi hem de kadim kül­tü­rü ile ger­çek­ten keş­fe­dil­me­yi bek­le­yen gizli bir ha­zi­ne­dir” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
MES­LEK EDİNDİRME KURS­LA­RI DÜ­ZEN­LENDİ
Niğde Be­le­di­ye­si ta­ra­fın­dan va­tan­daş­la­ra yö­ne­lik bir dizi mes­lek edin­dir­me ve çe­şit­li hobi kurs­la­rı dü­zen­le­di. Bu kurs­la­ra şöyle bir bak­tı­ğı­mız­da;
- İlhan­lı Ma­hal­le­si Nar Sos­yal Te­sis­le­ri yanı be­le­di­ye kurs evin­de Halk Eği­tim Mü­dür­lü­ğü, Hü­da­vend Hatun Kadın, Çocuk ve Genç­lik Der­ne­ği ve Niğde Be­le­di­ye­si’nin or­tak­la­şa ter­tip et­ti­ği ba­yan­la­ra yö­ne­lik di­kiş-na­kış kursu açıl­dı.
- Halk Eği­tim Mü­dür­lü­ğü ile iş bir­li­ği içe­ri­sin­de Efen­di­bey Ma­hal­le­si Genç­lik Mer­ke­zin­de bağ­la­ma kursu açıl­dı.
- Niğde Be­le­di­ye­si ve Halk Eği­tim Mü­dür­lü­ğü ta­ra­fın­dan or­tak­la­şa ger­çek­leş­ti­ri­len, Öz­bel­de Naim Sü­ley­ma­noğ­lu Mil­let Kı­ra­at­ha­ne­si’nde haf­ta­nın üç günü (Pa­zar­te­si - Salı - Çar­şam­ba) devam eden ba­yan­la­ra yö­ne­lik el sa­nat­la­rı ( Tel Kırma, Maraş İskar­pe­la Ahşap İşleme, Sec­ca­de – Havlu İşle­me­si, Dan­tel Ang­les­ten Run­ner Ya­pı­mı, Atık Ga­ze­te Ka­ğı­dın­dan Bebek Ya­pı­mı, Kolye – Kapı Süsü ve Çanta Ya­pı­mı) kursu açıl­dı.
ÇEŞİTLİ SÖY­LEŞİLER DÜ­ZEN­LENDİ
Niğde Be­le­di­ye­si ta­ra­fın­dan kül­tü­rel ve sa­nat­sal fa­ali­yet­ler kap­sa­mın­da çe­şit­li söy­le­şi­ler dü­zen­len­di. Bu söy­le­şi­ler kap­sa­mın­da;
- 9 Mart 2022 ta­ri­hin­de Niğde Ömer Ha­lis­de­mir Kong­re ve Kül­tür Mer­ke­zin­de Ha­ya­ti İNANÇ ile “Ha­ya­ti Me­se­le­ler” söy­le­şi­si dü­zen­len­di.
- 23 Mart 2022 ta­ri­hin­de Niğde Ömer Ha­lis­de­mir Üni­ver­si­te­si Kong­re ve Kül­tür Mer­ke­zin­de Nu­rul­lah GENÇ ile “Ba­şa­rı Bedel İster” prog­ra­mı dü­zen­len­di.
KİTAP FUARI DÜ­ZEN­LENDİ
Niğde Be­le­di­ye­si ta­ra­fın­dan ge­le­nek­sel hale ge­ti­ri­len kitap fu­ar­la­rı­nın be­şin­ci­si, 13 – 22 Mayıs 2022 ta­rih­le­ri ara­sın­da Ömer Ha­lis­de­mir Mey­da­nı Grand Otel Yanı Eski Vakıf İşhanı ala­nın­da ger­çek­leş­ti­ril­di. Fu­ar­da 100 ya­yı­ne­vi ve 50 yazar ağır­lan­dı.
NİĞDE ŞEHİR TİYAT­RO­SU EKİBİ SEYİRCİYLE BU­LUŞ­TU
Niğde Be­le­di­ye­si bün­ye­sin­de ku­ru­lan şehir ti­yat­ro­su ekibi ha­zır­la­mış ol­duk­la­rı oyun ile se­yir­ci­siy­le bu­luş­tu. Niğde Be­le­di­ye Baş­ka­nı Emrah Öz­de­mir; “İli­miz­de sa­na­tın tüm alan­la­rı­na des­tek ver­me­ye devam edi­yo­ruz. Be­le­di­ye­mi­zin bün­ye­sin­de bir şehir ti­yat­ro­su­nu fa­ali­ye­te ge­çir­dik. Bu­ra­da hem bü­yük­ler için hem de ye­tiş­kin­ler için kurs­lar dü­zen­le­dik. Şimdi de Allah’ın iz­niy­le bu ça­lış­ma­la­rın mey­ve­si­ni alı­yo­ruz. “ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
RESİM VE FO­TOĞ­RAF SERGİLERİ AÇIL­DI
iğde Be­le­di­ye­si sa­na­tın her ala­nın­da fa­ali­yet­le­ri­ni sür­dü­rür­ken, resim ve fo­toğ­raf sa­na­tın­da da önem­li iş­le­re imza attı. Bu min­val­de;
- 10 Ocak 2022 ve 10 Şubat 2022 ta­rih­le­ri ara­sın­da NİĞDEF, Niğde Ömer Ha­lis­de­mir Üni­ver­si­te­si ve Niğde Be­le­di­ye­si’nin kat­kı­la­rıy­la “Na­hi­ta’dan Niğde’ye Kül­tür Ka­re­le­ri” adlı fo­toğ­raf ya­rış­ma­sı dü­zen­len­di.
- 21 Mayıs 2022 Cu­mar­te­si günü Er­me­ni Ki­li­se­si Güzel Sa­nat­lar Ga­le­ri­si’nde “Yunus Emre – Aşkın Yol­cu­lu­ğu” te­ma­lı Ulus­la­ra­ra­sı resim ser­gi­si ger­çek­leş­ti­ril­di.
- 24 Eylül Cu­mar­te­si günü 40’tan fazla ül­ke­nin ese­ri­nin ser­gi­len­di­ği ”Daha Güzel Bir Dünya İçin Sa­va­şa Hayır” te­ma­lı resim ser­gi­si ya­pıl­dı.
ÇOCUK KÜ­TÜP­HA­NESİ AÇIL­DI
Ha­li­ha­zır­da şe­hir­de yeni kü­tüp­ha­ne­le­rin ya­pı­mı­nı sür­dü­ren Niğde Be­le­di­ye­si bu kap­sam­da ilk ola­rak; “Niğde KOP Çocuk Kü­tüp­ha­ne­si­nin Öz­bel­de Kı­zı­lel­ma Parkı içe­ri­sin­de bu­lu­nan Mil­let Kı­ra­at­ha­ne­si Genç­lik Mer­ke­zin­de açı­lı­şı­nı ger­çek­leş­tir­di. Baş­kan Öz­de­mir; “Ço­cuk­la­rı­mı­zın eğ­le­nir­ken oku­ya­ca­ğı, okur­ken eğ­le­ne­ce­ği, bu­luş­ma­la­rın ve et­kin­lik­le­rin ger­çek­le­şe­ce­ği güzel bir mekân mey­da­na ge­tir­dik.” dedi.
OFF­RO­AD ŞENLİKLERİ DÜ­ZEN­LENDİ
Niğde Be­le­di­ye­si ta­ra­fın­dan üçün­cü­sü dü­zen­le­nen “NİĞDOFF Off­ro­ad” şen­lik­le­ri­nin açı­lı­şı 40’ı aşkın şe­hir­den gelen mi­sa­fir­ler ve hem­şe­ri­le­ri­mi­zin ka­tı­lı­mı ile 21 Mayıs 2022 Cu­mar­te­si günü kamp ateşi ya­kı­la­rak açı­lı­şı ya­pıl­dı. Mavi Ve­les­pit gru­bu­nun ka­tı­lı­mı ile ger­çek­leş­ti­ri­len kon­ser­de va­tan­daş­lar do­ya­sı­ya eğ­len­di. Çe­şit­li sürp­riz­ler ve havai fişek gös­te­ri­le­ri ile devam eden şen­lik; er­te­si gün ya­pı­lan Off­ro­ad ya­rış­ma­la­rı ve ödül tö­re­ni­nin dü­zen­len­me­siy­le son buldu.
YAZ SPOR OKUL­LA­RIN­DA ÇO­CUK­LAR VE GENÇ­LER SPORA TEŞVİK EDİLDİ
Niğde Be­le­di­ye­si ve Genç­lik ve Spor İl Mü­dür­lü­ğü ko­or­di­ne­sin­de ger­çek­leş­ti­ri­len yaz spor okul­la­rı kap­sa­mın­da ço­cuk­la­ra ve genç­le­re sporu teş­vik etmek amacı ile forma da­ğı­tı­mın­da bu­lu­nul­du. Yaz spor okul­la­rı, at­le­tizm, bad­min­ton, bas­ket­bol, bi­sik­let, masa te­ni­si, kick boks, tek­van­do, jim­nas­tik, hal­ter, fut­bol, hent­bol, tenis, muay thai, ok­çu­luk, judo, vo­ley­bol, kayak, güreş, sat­ranç, boks, bocce, dart ve yüzme olmak üzere 22 ana branş­ta fa­ali­yet gös­ter­di.
Aynı za­man­da 23 – 25 Eylül ta­rih­le­ri ara­sın­da 6 ta­kı­mın ka­tıl­dı­ğı ve ev sa­hip­li­ği­ni Niğde Be­le­di­ye­si­nin yap­tı­ğı “Niğde Be­le­di­ye­si Vo­ley­bol Tur­nu­va­sı” ger­çek­leş­ti­ril­di.
881 ÖĞ­RENCİYE TRAFİK EĞİTİMİ VERİLDİ
Niğde Be­le­di­ye­si Genç­lik Mer­ke­zi Tra­fik Eği­tim Pis­tin­de 21 Nisan 2022 Per­şem­be günü baş­la­yan, haf­ta­nın salı ve per­şem­be gün­le­ri devam eden il­ko­kul 1., 2. ve 3. sınıf öğ­ren­ci­le­ri­ne te­orik, il­ko­kul 4. ve 5. sınıf öğ­ren­ci­le­ri­ne de uy­gu­la­ma­lı ola­rak Tra­fik Po­lis­le­ri eş­li­ğin­de 881 öğ­ren­ci­ye tra­fik eği­ti­mi ve­ril­di.
“NİĞDE MUT­FA­ĞI” KİTAP­LAŞ­TI
Niğde Ömer Ha­lis­de­mir Üni­ver­si­te­si Sos­yal Bi­lim­ler Mes­lek Yük­se­ko­ku­lu Aş­çı­lık Bö­lü­mü ve Niğde Be­le­di­ye­si ile bir­lik­te “Ge­le­ce­ğe Miras Niğde Mut­fa­ğı” adlı kül­tü­rel yemek ki­ta­bı bas­tı­rıl­dı. Niğde Be­le­di­ye­si’nin ya­yın­la­rı ara­sı­na kat­tı­ğı "Ge­le­nek­sel Miras Niğde Mut­fa­ğı" ki­ta­bı büyük boy, ka­li­te­li bas­kı­sıy­la de­ğer­li bir eser oldu.
Niğde Be­le­di­ye Baş­ka­nı Emrah Öz­de­mir bu ça­lış­ma­nın öne­mi­ni ve de­ğe­ri­ni vur­gu­la­ya­rak; “Niğde mut­fa­ğı­nın lez­zet­le­ri­ni ve ken­di­ne özgü ye­mek­le­ri­ni ta­nıt­mak ama­cıy­la ya­yın­la­dı­ğı­mız bu na­di­de eser Niğde kül­tü­rü­nü ta­nıt­mak açı­sın­dan son de­re­ce de­ğer­li­dir. Ger­çek­ten bizim mut­fa­ğı­mız Niğde ta­va­sı, bo­ra­na­sı, sö­ğür­me­si, ta­hin­li­si, köf­te­ri ile ağ­zı­nın ta­dı­nı bi­len­le­re hitap eden ye­mek­le­ri ile mü­kem­mel bir mut­fak.” İfa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

Daha Fazla Haber