Gök­te­pe, Küçük Esnaf Fa­iz­siz ban­ka­mız

Tür­ki­ye’nin temel ta­şı­nın küçük es­naf­lar ol­du­ğu­nu söy­le­yen Niğde Bak­kal­lar ve Ba­yi­ler Esnaf Odası Baş­ka­nı Şi­na­si Gök­te­pe, “Unu­tul­ma­ma­lı bak­kal küçük esnaf ve sa­nat­kar her sabah aile­ye açı­lan dost ka­pı­sı­dır. Hangi mes­lek­te olur­sa olsun 1000 yıl­lık ahi kül­tü­rü­nün Ana­do­lu top­rak­la­rın­da hüküm sür­dü­ğü ül­ke­miz­de za­ma­nın­da ya­pı­lan esnaf sa­yı­sı­nı dü­şür­me çift­çi sa­yı­sı­nı dü­şür­me po­li­ti­ka­sı artık gü­nü­müz­de ge­çer­li­li­ği­ni yi­tir­miş­tir” dedi.

Niğde Bak­kal­lar ve Ba­yi­ler Esnaf Odası Baş­ka­nı Şi­na­si Gök­te­pe, yap­tı­ğı açık­la­ma­da, “ Bu ko­nu­da te­kel­le­şen ve 3-5 zin­cir mar­ket­le­rin eline düşen ve tabiî ki za­ma­nın­da önü alın­ma­dı­ğın­dan şimdi ses­le­ri yük­sek ses ile çık­mak­ta­dır diyen Baş­kan Gök­te­pe, “Teh­dit vari ko­nuş­ma­lar ile ken­di­le­ri­ni Tür­ki­ye'nin temel taşı ilan eden, ken­di­ni bil­mez zin­cir mar­ket­le­re ge­re­ken cevap en kısa za­man­da dev­le­ti­miz ta­ra­fın­dan ve­ri­le­ce­ği­ni umu­yo­ruz. Bu ko­nu­da yerel es­na­fa ve biz bak­kal am­ca­la­ra des­tek olmak için yerel ve ma­hal­le hal­kı­nın alış­ve­riş­le­rin­de bak­kal es­na­fı­nı ter­cih et­me­si ye­ter­li ola­cak­tır. Bizim biz­den başka dos­tu­muz yok paran ol­ma­sa da her gün kre­di­ni­zin ol­du­ğu, ba­şı­nız sı­kış­tı­ğın­da '30 lira ver, yarın babam ve­recek' de­di­ği­miz. Fa­iz­siz ban­ka­mız. Dü­ğün­de ce­na­zen­de has­ta­lı­ğın­da ya­nın­da olan fe­da­kar bak­kal­lar küçük es­naf­lar­dır” dedi.
Bütün Es­na­fa Darbe Vur­du­lar
Zin­cir mar­ket­ler 'uygun sa­tı­yo­ruz' al­gı­sı ile gra­ma­jı, içe­ri­ği de­ğiş­ti­ril­miş ürün­le­ri va­tan­da­şa ucuz­muş gibi sat­tı­lar diyen Baş­kan Gök­te­pe, “Bak­kal­la­rın et­ra­fı­nı örüm­cek ağı gibi sar­dı­lar sonra bat­ta­ni­ye­den zü­ca­ci­ye­ye, elekt­ro­nik­ten hır­da­va­ta kadar ne varsa sat­ma­ya baş­la­dı­lar. Bütün es­na­fa darbe vur­du­lar. Bak­kal am­ca­lar elin­de­ki ürün­le­ri eski uygun fi­yat­tan sa­tar­ken zin­cir mar­ket­ler daha zam ha­be­ri alır almaz bütün ürün­le­ri­nin fi­ya­tı­nı elin­de­ki bil­gi­sa­ya­rın tek tu­şu­na do­ku­na­rak ar­tır­mak­ta­dır” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
Bu Mar­ket­ler Dev­le­te De Kafa Tu­tu­yor
İste­dik­le­ri gibi dav­ra­nan ce­za­la­rın ye­ter­li ol­ma­dı­ğı bu mar­ket­ler artık öyle bir hale gel­di­ler ki dev­le­te de kafa tu­tu­yor diyen Gök­te­pe, “Fi­yat­lar­la is­te­dik­le­ri gibi oy­nu­yor­lar. Dev­le­ti­miz çok acil önlem al­ma­lı. il­gi­li ya­sa­lar çı­kar­tı­la­rak te­kel­le­şen bu mar­ket­ler­de temel ih­ti­yaç mad­de­si ha­ri­ci sa­tış­lar ya­sak­lan­ma­lı­dır. Haf­ta­da bir gün ka­pa­tıl­ma­lı ay­rı­ca açı­lış-ka­pa­nış sa­at­le­ri kı­sıt­lan­ma­lı­dır. Dev­le­ti­miz bir an önce önlem al­ma­lı ve tek­ra­ren üs­tü­ne ba­sa­rak söy­lü­yo­ruz özel­lik­le pe­ra­ken­de ya­sa­sı çı­kar­tıl­ma­lı ve bu hak­sız re­ka­be­te son ve­ril­me­li­dir. Küçük esnaf ko­run­ma­lı­dır. Bu tür mar­ket­le­rin bu güce ulaş­ma­sı va­tan­da­şı­mız sa­ye­sin­de­dir ve bun­la­rı yerle bir edecek olan da va­tan­daş­tır. Eko­no­mi­ye hiç kat­kı­sı ol­ma­dı­ğı gibi şe­hir­le­rin her ma­hal­le­sin­de, her so­ka­ğın­da bu mar­ket­le­rin man­tar gibi ço­ğal­dı­ğı­nı gö­rü­yo­ruz bek­len­ti­miz esnaf sa­yı­sı­nın ar­ta­rak bu mar­ket­le­rin aynı şe­kil­de bir bir eri­di­ği­ni hep be­ra­ber gör­mek is­ti­yo­ruz, buda dev­le­ti­mi­zin çı­ka­ra­ca­ğı yasa ve yeni dü­zen­le­me­ler­le müm­kün­dür” dedi.

Daha Fazla Haber