Gündem:
Master Plan Olmadan Niğde Turizmde Gelişemez!

Araştırma-Yorum Haber: Fatma TAN

Yıllardır konuşulan ama konuşulmaktan öte gitmeyen Niğde’nin en önemli sorunlarından birisi turizm. Turizm konusu geniş ufuklu ve iş takibi yapabilecek kişilerin/yöneticilerin çözebileceği bir meseledir. Bu meseleyi çözmek gelecekteki Niğde için büyük önem taşımaktadır.

Niğde'nin turizmde gelişmesini isteyecek kesimler vardır. Bunlar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Sivil toplum kuruluşları (Yani, turizm dernekleri, Üniversite, Odalar ve turizmden nemalanan sektörlerin temsilcileri) ve ilin yerel yönetimlerinden sorumlu İl Özel İdaresi’dir. Bu üç yapının Niğde’nin turizm potansiyeli ile ilgili ciddi bir çalışma içerisinde olması gerekir. Turizm alanındaki bu üç ayağı oluşturan sorumlular turizm alanında hangi dalda ilimizin gelişmesi mümkün olabilir bunun tespitini bir an önce yapmalıdırlar. Bu çalışma sonucunda da gerek yerel basınla gerekse halkın katılımıyla oluşacak bir kamuoyu ile Niğde'nin turizmi konusundaki potansiyeli anlatılmalıdır.

Ülkemizde turizm alanında yatırım alan yerleri incelediğimizde bunların turizm kentleri ve marka kentler olduğunu görüyoruz. Bu bağlamda baktığımızda Niğde ne turizm kenti ne de marka kent. Yani ne Mardiniz ne Nevşehiriz.

Turizm anlamında öncelikle Niğde'nin turizm potansiyeli nedir bunu irdelemek gerekiyor. Kapadokya’da ve Niğde’de de olan ne gibi ortak turizm alanlarımız var bunun tespit edilmesi faydalı olacaktır. Kapadokya’daki yer altı şehirlerinin itibar görüyor olması, Niğde’deki yer altı şehirlerinin Kapadokyadaki yeraltı şehirlerine göre daha büyük hacimli olmasına rağmen sahipsiz kalması yatırımlarla ilgili bir meseledir. Turizm Stratejik belgesine uygun şekilde bu gibi turistlik alanların belirlenmesi şarttır.

Niğde’nin termal turizm dışında hiçbir turizm dalında turizm strateji belgelerinin belirlediği esaslara uygun müracaatın olmadığı ve devletin turizm desteklerinden yaralanamadığını yaptığımız röportajlarda da aktarmıştım. Termal yatırımlarda da sadece Çiftehan’ın canlı olduğu Narlıgöl’ün turizm açısından gelişememesi de sorgulanması gereken bir başka konudur. Turizm ile ilgili devlet destek ve teşviklerinin hiçbirinden ilimizin yararlanamaması ciddi bir sorundur. Turizm Master Planını hazırlanıp ona uygun müracaatların daha fazla geç kalmadan yapılıp devlet desteklerinden Niğde’mizin de Nevşehir gibi faydalanması sağlanmalıdır. Bu konunun çözümü ise ciddi ilgi ve Turizm Bakanlığı nezdinde takip edilmesi şarttına bağlıdır.

ACİL YAPILMASI GEREKEN ÇALIŞMALAR

Niğde’nin turizm sektöründe gelişmesi için yapılması gereken zaruri işler vardır. Bunların başında 2007-2023 ve 2019-2023 Kültür Turizm stratejik planına göre Niğde’nin Turizm ve Kültür varlıklarının tespiti ve stratejik plana uygun devlet destek talebinin yapılması ve bunun için Turizm Master Planının bir an önce hazırlanması gerekmektedir.

İkinci aşamada ise stratejik plana uygun olarak kış, dağ, yayla, av ve gurme turizmi gibi turizm dallarına Niğde’nin de dâhil edilmesi gerekmektedir.

Üçüncü aşama; Kavlaktepe, Gölcük, Dikilitaş, Orhanlı, Konaklı, Hasaköy’de, Kemerhisar Salmanlı Mevkii, Kitreli, Ihlara Vadisi’nin Niğde kesimi, Azatlı gibi onlarca bölgede bulunan yeraltı şehirlerinin talebinin yapılmasıdır.

Nevşehir'deki gibi peri bacaları toplu halde olmasa da Niğdemizde de mevcuttur. Örnek vermek gerekirse Narköy, Aladağlar Emli Vadisi, Bozköy Ülke Deresi Mevkii, Gösterli ve Kayırlı güzel örneklerdendir.

Dördüncü aşama; Kış turizmi ve yayla turizminde Bolkar Dağları'nın önemli bir yer teşkil etmesidir. Kış sporlarında Devlet turizm desteklerinden yararlanarak Aladağlar ve özellikle Bolkar Dağları kış spor merkezi olarak tıpkı Erciyes gibi ciddi bir proje ile devlet desteği sağlanarak Erciyes modeline uygun geliştirilmelidir. Bu sayede Bolkar Dağları kış turizmi, dağ turizmi ve yayla turizminde önemli bir rol üstlenecektir. Buranın kış turizmine açılması özellikle Ortadoğu ülkeleri, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Çukurova ve Konya yöresinin ilgisini burada toplayacak ve Bolkar Dağlarının kış turizm merkezi haline gelmesini sağlayacaktır. Kış turizminde Bolkar Dağları mutlaka hak ettiği itibarı bulmalıdır.

Dağ sporunda Aladağlar, Bolkar Dağları, Hasandağ, Göllüdağ dünya çapında dağcılar tarafından bilinse de turizm anlamında yeterli ilgiyi görememekte ve Niğde bu sektörden nemalanamamaktadır.

Beşinci aşama; Gurme Turizmi son zamanlarda şehirlerin gelişemesin de oldukça önem arz eden bir turizm sektörü haline geldi. Niğde tavası, Bor söğürmesi, Alabalık ve diğer özgün mutfağı ile ilimiz Gurme turizminden yararlanmalıdır. Bu sayede yöre halkıda kalkınacaktır.

Unutulmamalıdır ki Niğde’nin turizm ve kültür değerleri Nevşehir (Kapadokya) turizmi ile bütünleştirilip birlikte değerlendirilmeli, Niğde turizminin stratejik belgeye uygun olarak gelişmesi halinde Nevşehir turizminin de 12 aya çıkarılması sağlanacak önemli bir kıymet içermektedir. Bu sayede Kapadokya turizminin de kış ve dağ turizmi ile bütünleşerek 12 ay turizm sektörünün canlı tutulmasını mümkün kılacaktır.

Niğde’nin turizm değerlerinin lafta değerlendirilmesinin artık bitmesi ve icraatların gerçekleşmesi gerekmektedir. Unutmamalıyız ki, Bakanlıkta olmayan hiçbir iş destek alamaz.

Devlet turizme destek veriyorsa o hâlde Niğde neden bu destekler için talepte bulunmuyor? Bunu sormak bir Niğdeli olarak bizim en büyük hakkımızdır.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Gürer, “Kamuya ait elde avuçta ne varsa satılıyor”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özelleştirme adı altında satılan arsa ve arazilerin, sermaye...

Haberi Oku