Gündem:
Ali Ercan Niğde'ye geldi!

Doğadaki canlılara şiirler, destanlar düzen, ağıtlar yakan Niğdemizin ulusal çapta gururu sanatçımız Ali Ercan Niğde’ye geldi.

İstanbul’da yaşayan ve yaz aylarında Niğde’ye gelerek mütevazi evinde memleketinin havasını soluyan Ali Ercan bu yıl yaz aylarını beklemeden Niğde’ye geldi. Sirali Mahallesi Çeşmeli Sokak’ta bulunan evinde Niğde’deki günlerini geçirecek. Pandemi nedeniyle İstanbul’da sıkıldığını bu nedenle memlekete dönüşünü bu sefer erkene aldığını söyleyen Ercan, "Niğde’deki çiçeklerin açtığını görmek istiyorum." dedi.

Mahalli sanatçımız Ali Ercan’ın Niğde’ye geldiğini öğrenen Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Alper Lütfi Göncü sanatçımızı evinde ziyaret ederek hoş geldiniz dileklerinde bulundu ve Niğde Valisi Yılmaz Şimşek’in selamlarını da iletti.    

Ali Ercan Kimdir?

Ali Ercan, 1931'de Niğde’nin İçmeli (Ferhenk) köyünde doğmuştur.

Küçük yaşta annesini kaybeden Ali Ercan, Annesinin vefatından 6 ay sonra da babasını kaybeder. Bu iki acı olaydan sonra babaannesinin yanında kalan Ali Ercan, köyünde ilkokulu birkaç yıl okuduktan sonra geçim sıkıntısı nedeniyle okulu bırakır ve çobanlık yapmaya başlar. 8 yaşında çobanlık yaparken hem çalmaya hem de söylemeye başlayan Ercan, askere gidinceye kadar çobanlık yapar. Askerden döndükten sonra evlenen Ercan, 18 yaşındayken İstanbul Radyosu’nun açtığı sınavı hem ses hem icra alanlarında kazanır ve burada çalmaya başlar. Aldığı ücretin yetmemesi üzerine Niğde’ye döner. 1963’lü yıllarda Bahçeli'deki Roma Havuzu Köşk gazinosunu bir arkadaşıyla kiralayıp çalıştırdıktan sonra Niğde Gar’ındaki gazinoda türkülerini söylemeye devam eder.  Bu sayede tanınan bir sanatçı oldu. Sanat yaşamına daha sonra tekrar İstanbul’da devam etti. Sanatçımız Ali Ercan hacca gidip geldikten sonra ilahiler söylemeye başladı. Aynı zamanda ilahi bestelemeye başladı. "Medineye varamadım" en çok bilinen ilahisidir. Sanatçımız hâlen İstanbul’da yaşamaktadır. Yaz aylarında da memleketi Niğde’ye gelmektedir.

Ali Ercan, “Adana’ya Bir Kız Geçti Gördün mü?” adlı ilk plak çalışmasının ardından “Karakaş Gözlerin Elmas”, “Adaletin Bu mu Dünya?”, “Kırat Gemini Almış Yol mu Dayanır?” adlı plaklarıyla tüm yurtta oldukça popüler oldu. Ali Ercan, 55 plak, 25 kaset yaptı. Anadolu’nun her yerinde tanınan ve türküleri söylenen Ali Ercan, Niğde türkülerinin tüm yurtta tanınmasına, çalınıp söylenmesinde önemli bir rol üstlenmiştir. Ali Ercan, sanat hayatı boyunca 300’ün üzerinde eser kazandırmıştır. 

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Gürer, “Kamuya ait elde avuçta ne varsa satılıyor”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özelleştirme adı altında satılan arsa ve arazilerin, sermaye...

Haberi Oku