Muhtarlar kararın iptali için dilekçe verdi

Yenice Mahallesi Muhtarı Nezahat Suna, Dere Mahallesi Muhtarı Eyüp Aktaş, Esenbey Mahallesi Muhtarı Celal Ertosun, Balhasan Mahallesi Muhtarı Sabri Korkmaz, Eskisaray Mahallesi Muhtarı Rüstam Kaplan, Hamamlı Mahallesi Muhtarı Mustafa Yılmaz ve Şahinali Mahallesi Muhtarı Mesut Kaplan avukatları aracılığıyla belediyeye gönderdikleri dilekçe ile Mahallelerin birleştirilmesi adlarının değiştirilmesi ve sınırlarının yeniden belirlenmesine yönelik alınan belediye meclis kararının Eylül ayında yapılacak olan Belediye Meclis Toplantısının gündemine alınmasını istediler. 
Muhtarlar verdikleri dilekçede özetle yapılan düzenlenenin kamu menfaati olmayan ve bir kamu zararı olan sosyal yapı ve devlet yapısına son derece yük getirecek Belediye Meclisinin 01.08.2023 tarih ve 102 Karar nolu mahalle düzenlemelerine dair kararın kaldırılmasını ve iptal edilmesini istedi.
KAMUNUN BİR  MENFAATİ BULUNMUYOR
Kararın iptaline ilişkin verdikleri dilekçelerinde alınan kararda kamu menfaatinin olmadığını belirten muhtarlar, “İdari kararların hukuka uygunluğu yönünden diğer bir unsur öğe de maksat unsuru öğesidir. Yani bu idari kararın ne maksatla verildiği ve bu maksadın hukuki desteği açıklanmalıdır. İdari işlemde maksat unsurunun hukuka uygunluğu için İdare mahkemeleri ve Danıştay kararlarında öncelikle (Kamu menfaati) olması gerekir. Adı geçen kararda kamunun menfaati nedir? anlaşılması mümkün değildir. Bu kararda Kamu menfaati yoktur. Tam aksine atalarının bulunduğu mahallelerde yaşayan insanlar hem yıllarca onur duyduğu mahallelerinden ayrılacaklar veya başka mahalleli olacaklardır. Bu durumda pek çok hemşerimizin manevi duyguları zedelenecek, onurları kırılacaktır. Diğer taraftan bu kararın uygulanması durumunda kamu kurumları gereksiz işlemlerle karşı karşıya kalacaklardır. Yeni mahalleler kurulurken sokaklar değişecek, sokak isimleri ve sokaktaki ev numaraları yeniden düzenlenecektir. Nüfus Müdürlüğünde herkesin nüfusa kayıtlı olduğu yer ciddi değişikliğe uğrayacaktır. Bu da nüfus müdürlüğünü gereksiz masraf ve emeğe yönlendirecektir. Bir sürü karışıklık çıkacaktır. Keza tapu müdürlüğündeki kayıtlarında mahalle ve mevkileri ve belki parsel numaraları için tapu müdürlüğü uzun ve geniş bir çalışma yapacak, Devletten bir sürü masraf çıkacaktır. Ve bu iş yıllarca sürecek, karman çorman bir yaşam ve uygulama getirecektir. Yine Askerlik şubesi, Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, İl Tarım Müdürlüğü, İlçe Seçim kurulu ve Adliyedeki kayıtlar ve düzenlemeler sil baştan yapılacak, buna karşı yapılacak emekler bir sürü masrafa sebep olacak ve sosyal yaşam uzun süre yerine oturmayacaktır dedi.
Bu konular haricinde, yeni Otobüs güzergâhları, esnafların tabela ve adres düzenlemeleri, okul kayıtları, Milli Eğitim uygulamaları zarar verecektir. Bu nedenle adı geçen Belediye Meclis kararında Kamu menfaati yoktur. Gereksiz masraf ve emek yolunu açarak kamu zararı oluşacaktır. 
Ayrıca örneğin Şahinali mahallesinin Şahsüleyman mahallesine bağlanması fiilen ve hukuken yerinde değildir. Bu mahalledeki 900 esnaf bulunmaktadır. Şah Süleyman mahallesinde ise 200 esnaf bulunmaktadır. Şahinali Mahallesinin nüfusu 10.000 civarı iken 4000 nüfuslu Şahsüleyman mahallesine bağlanmıştır. Küçük mahallelerin büyük mahalleye bağlanması gerekirken aksi bir uygulama yapılmıştır. Diğer taraftan, Dere mahallesi, İnönü mahallesi ve Yenice mahallesi nüfusları oldukça büyüktür.  Bu büyük mahallelerden Dere ve Yenice mahallelerinin büyük bir kısmı İnönü mahallesine, küçük bir kısmı da Şehitler mahallesine bağlanmıştır. 
Buda hukuki ve fiili gerçeklere aykırıdır. Mahallelerin yıllarca olan bütünlüğü bozulmuştur. Ayrıca İnönü Mahallesi de ikiye bölünmüş Yeşilburç’a giden yolun sol tarafı İnönü Mahallesi olarak tespit edilmiştir. Dolayısıyla İnönü Mahallesi gereksiz olarak bir kez daha bölünmüştür. Mahallelerin oluşumunda doğal akışı gereği nüfus artışı da düşününce diğer pek çok illerde olduğu gibi mahalle artışı olması gerekirken mahalle sayılarını düşürmek İdari mevzuata ve insan yaşamına aykırıdır. Yine Kayardı mevkii Hamamlı mahallesine bağlanarak Kayardı mahallesi oluşması uygulamasında da bu bölgede yoğun sit alanı durumu değerlendirilmemiştir. 
Kayardı bağlarının ve Hamamlı’nın büyük bölümü sit alanı içindedir. Bu nedenle Hamamlı hudutlarına katılan İsmet Sayın Caddesinin Kayardı tarafındaki alanı kapsayan yüksek katlı yerleşim alanlarının daha önce bağlı olduğu Aşağı Kayabaşı mahallesine tekrar bağlanması ve sit alanının bütünlüğünün bozulmamasının değerlendirilmesi yapılmamıştır. Ayrıca bu mahallede yaşayan Muhtarlarla istişare toplantısı yapılmaması, ayrıca yöre halkının mahalle değişimi konusunda referandum kanalı ile görüş alınmaması da söz konusu Belediye Meclis kararının acelece, eksik, gereksiz, kamu menfaati olmayan ve Devlete de hem maddi hem emek olarak gereksiz ve kamu zararına yönelik zararlar doğuracaktır” ifadelerine yer verdi.

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Niğde ilk 15’e giremedi
 Niğde vergi tahsilat oranında Türkiye illeri sıralamasında ilk 15 il arasına girmeyi başaramadı.

Haberi Oku