Kuraklık nedeniyle Tahıl ürünlerinde yüzde 30 verim kaybı yaşanılabilir!

Türkiye genelinde Korona virüsten sonra bu yılın tehlike çanları çalan sorunlarından birisi olan kuraklık ile ilgili açıklamalarda bulunan Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Türkiye genelinde en az yağış alan bölge illeri arasında bulunuyor. Tabii yağmurlar yağmaz ise, karın yüzünü göremez isek. o zaman durum çok kötü. Yaşanan kuraklık tarımı vuracaktır. Bir an önce acil tedbir alınması gerekmektedir" dedi.

Patates bilindiği gibi ilimiz için vazgeçilmez ürünlerden bir tanesi. Biz her ne kadar alternatif ürüne yönelsek de, patatesten vazgeçemeyiz.  Nasıl yıllarca Bolu ilinde patates ekimi yapılıyorsa ilimiz içinde vazgeçilmez ürünler arasındadır. İlimizde patatesin vazgeçilmeme sebebi rakım ve bölge olarak yüksek olması nedeniyle patates birinci sırada yerini korur. Ama bilindiği üzere son yıllarda fasulye, silajlık mısır ve yem bitkileri gibi bölgemizde ürün ekimleri artmaya başladı. Yaklaşık 5 yıl önce fasulye üretiminde ülke sıralamasında 5’ici sırada yer alırken şimdilerde 2’inci sırada yer alıyor.  Fasulye ekiminde trend yükselirken, fasulye ile ilgili alt yapılarında yapılması gerekmektedir. Çünkü fasulye kuru baklagiller olmasından dolayı dayanıklı bir ürün ve deposu yapılabilen bir ürün.  Bölgemize yakın Mersin gibi, Konya gibi fasulyenin ticaretinde fazla iller olsa bile asıl ticaretin Niğde’de olmasını, burada bir borsa oluşturularak fiyatının Niğde’de belirlenmesi için gerekli alt yapıların yapılması gerekmekte.  Fabrika gibi şeyler yapılırsa fasulyenin de katma değeri ilimizde kalır ve ilimizin kalkınmasına büyük etki eder.  İlimizde fasulye şuanda 7 TL ile 8 TL arasında satılırken marketlerde paketlendikten sonra 15 TL’den yukarılara satıldığı görünüyor. Fasulyenin paketlenmesiyle ilgili bir fabrika kurulurken hem istihdama katkı sağlar hem de ilimize katma değer kazandırılır. Bilindiği gibi ilimizde Kırsal kalkınmada var, bununla birlikte yatırımlara girilirse Niğde daha ön plana çıkacağını düşünüyorum. Şimdi nasıl patates denince Niğde akıllara geliyorsa, önümüzdeki yıllarda fasulye dendiğinde de Niğde akıllara gelecektir.  Patates, Elma ve Fasulye ürünlerinde ilimizi ön plana çıkartacaktır. Coğrafi anlamında ilimiz hem soğuk bir iklime sahibiz, hem alan anlamında dar bir alandayız, buna rağmen çiftçilerimiz çalışarak bu tür ürünleri en güzel şekilde yetiştirip tüketiciye sunmaktadır” dedi.

Yaşanılan kuraklık nedeniyle tahıl ürünlerinde yüzde 30 verim kaybı yaşanılacağını ifade eden Kenar; “ Orta Anadolu’da en az yağış alan bir iller arasında ilk sıradayız. Bu nedenle kuraklıktan en çok etkilenecek illerden birisiyiz. Kırşehir, Nevşehir, Aksaray, Konya, Kayseri ve Sivas gibi iller en az yağış alan iller. Bunların içerisinde de en az yağış alan il Niğde’dir. Bu nedenle kuraklıktan en çok etkilenecek il Niğde’dir. Kıraç, soğuk hepsi bizim ilimizde etkin halde. Bu kuraklıktan tahıl ürünlerinde ilimizde yüzde 30 verim kaybı yaşanılacağını tahmin ettiklerini ifade etti.

Yaşanabilecek doğal afetlerde meydana gelen zararlardan üreticilerin maddi açıdan zarar görmemesi için çiftçilere tarım sigortasını yaptırmaları çağrısında da bulunan Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar; “  Ülke olarak kuraklığa doğru gidiyoruz. Bilindiği üzere kuraklık yaşıyoruz, şimdi de güz kuraklığını yaşıyoruz. Önümüzdeki yılda bu kuraklık yaşanacaksa çiftçilerimiz zor duruma düşecek. Çiftçilerimizden bizlerin istekleri ÇKS’sini doğru, ektiği ürünlerini doğru yazdırıp Tarım Sigortalarını yaptırmalarını istiyoruz. Değişen iklim şartları ve beklenmedik doğal afetler sebebiyle, üreticilerin emeklerini şansa bırakmamaları ve tarım sigortası yaptırmaları gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz yıl kuraklıktan dolayı TARSİM sigortası ödenmeye başlandığını belirten Kenar; “ sigorta çiftçilerimiz için çok önemli.  Kuraklıkla birlikte iklim değişikliğinin yaşanmasıyla yaz ortasında dolu yağabilir, sel gelebilir. Bu nedenle çiftçilerimiz Tarım Sigortası yaptırırlarsa daha iyi olur. Çiftçilerimiz yaşanılan Afad’larda hemen Tarım ve Orman İl müdürlüklerine tarlasının parseliyle birlikte zarar gördüğünü belirten belge ile başvurması gerekmektedir” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Niğde'de İl Su Kurulu Toplantısı yapıldı
Niğde'de İl Su Kurulu Toplantısı Vali Cahit Çelik, başkanlığında gerçekleştirildi.Valilikten yapılan...

Haberi Oku