Hububat rekoltesinde yüzde 20 artış bekleniyor

Pandemi nedeniyle tarımın ve hububatın öneminin anlaşıldığını belirten Baş; “ Hububat hasadımız ilimize hayırlı uğurlu olsun bereketli olsun inşallah. Yoğun bir pandemi sürecinden sonra hem dünyada hem ülkemizde hem tarımın hem hububatın önemi bir kez daha anlaşıldı. İlimizde bu konuda kendi kendine il düzeyinde iyi üretimi olan kendi kendine düşündüğümüz, planladığımız zaman yetebilecek illerden bir tanesi” dedi.

BUĞDAYDA DEKAR BAŞI 600 KİLO VERİL ALINIYOR

İl genelinde ekimi yapılan hububatta hem kıraç da hem sulu da il ortalamasının üzerinde bir verim aldıklarını ifade eden Baş; “ Buğdayda 630 bin dekar civarında bir ekili sahamız var ve yaklaşık geçen yıla göre geçen yılı baz almak istemiyorum çünkü geçen yıl ciddi bir kuraklık olmuştu. İl ortalamamıza göre bu yıl yüzde 20 civarında büyük bir artış bekliyoruz rekoltemizde. Yıllar itibariyle yıl ortalamasına göre oda 330 bin tona çıkarız diye tahmin ediyoruz buğdayda. 630 bin dekar sahamızın yaklaşık yüzde 50’si sulu 300 bin dekara yakın kısmı sulu, geri kalan 330 bin dekarlık kısmı da kıraç alanlar ve özellikle hem kıraç da hem sulu da il ortalamamızın üzerinde bir verim alıyoruz. Geliştirilen yeni çeşidimizden dekar başına 929 kilogram verim alınıyor. Tarım ve Orman Bakanlığımız ile TİGEM Genel Müdürlüğünün bir çeşidini denedik ve dekar başına 930 kilograma yakın verimi o çeşitten aldık.

YENİ BUĞDAY ÇEŞİDİNİN VERİMİ DİĞERLERİNE GÖRE FAZLA

Reis isimli buğday çeşidimizin de adaptasyonu da çok iyi oldu elimizde bundan sonraki sürecinde devam ettireceğiz. Ekim alanlarını arttırmayı, çeşit olarak farklı firmalarımızın veya farklı çeşitlerin denemeleri de devam ediyor. Sulu da il ortalamamız dekar başına aldığımız verim 600 kilogramın üzerine çıktı buda sevindirici bir gelişme. Bu yılda kıraç sahalarımızda sulu sahalarımızda ki gibi verim yönünden durumlarla karşılaştık. Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz sağ olsun hububat konusunda, buğday konusunda ilimize bir proje desteği de sundu. Perşembe günü Ankara’da Sayın Bakanımızın başkanlığında bir toplantımız var. Genel Müdürümüzün ve Daire Başkanımızın da ifadesi ilimize bir ödenek tahsis edildi, inşallah yeni çeşit denemelerimizde yüzde 50, yüzde 70 hibeli tohum dağıtımımızı da gerçekleştireceğiz” dedi.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Niğde’de 'Parça Parça Eğlence Puzzle...
Niğde'de çocuklara eğlenirken öğrenmenin yanı sıra çocuk hakları ve sorumlulukları ile ilgili farkındalık...

Haberi Oku