18 Mart'ta Niğdeli Ali Unutulmadı!

Niğdeli Ali'yi mezarı başında anan Mehmet Ali Erbaş sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda "Çanakkale Savaşı kahramanımız Niğdeli Ali Çavuş'u Kürkçü Köyünde mezarı başında dualarla andık. Yıpranan Türk bayrağımızı yenisiyle değiştirdik. 2015 yılında bayrak direğini kendi ellerimizle dikmiştik. Hüzün ve gururu bir arada yaşadık. Tüm şehitlerimizin ruhları şad olsun." dedi.

Geçtiğimiz günlerde Kahraman Niğdeli Ali'nin yıpranan mezarı Niğde Belediye başkanı Emrah Özdemir'in girişimleriyle yenilenmişti.

Niğdeli Ali Kimdir?

Seyit Onbaşı’nın 276 kg’lık top mermisini kaldırdığı resimde hemen arkasında duran Niğdeli Ali'dir… Niğdeli Ali, aynı zamanda Seyit Onbaşı’nın en yakınlarından biriydi. Cephe gerisinde birlikte çokça vakit geçirir, savaşın zor şartlarında az da olsa dertleşme imkânı bulurlardı.

Niğdeli Ali; 2. Ağır Topçu Tugayı, 4. Ağır Topçu Alayı, 2. Topçu Taburuna bağlı olan Mecidiye Tabyası’ndaki 3 numaralı topçu neferiydi. Topların çalışma sistemini Mecidiye Tabyası’nda Alman öğretmenlerden öğrenir. 17 Mart’ta ertesi gün saldırı olacağına dair istihbarat alınmıştır.

Düşman donanması, sayısı yüzü geçen en büyük filosu, 18 Mart saat 10.05’de Boğaz’dan girmeye başlar. Düşman kuvvetleri, 11.15’de şiddetli atışlara başlamıştır. Gemilerin atış alanımıza girmemesi sebebiyle bu atışlara karşılık verilememiştir.

Bu ağır ateşten Yüzbaşı Hilmi Bey’in yardımıyla ilk kurtulan Niğdeli Ali olur. Niğdeli Ali, arkadaşlarına yardıma koşarken toprak üzerinde dikili duran bir ayağa rastlar. Toprağı kazdıklarında oksijensizlikten bayılmış olan Seyit Onbaşı’yı bulurlar. Seyit Onbaşı’nın vincin bozuk olması sebebiyle 276 kiloluk top mermisini tek başına kaldırıp topun ateşlenmesini sağlamıştır. Attığı toplardan biri Ocean Zırhlısına gelmiş ve donanmanın hasarında büyük rol almıştır. Bu anlarda yanında yine Niğdeli Ali vardır.

Niğdeli Ali, Çanakkale Savaşı bitmeden Kafkas Cephesi’ne sevk edilir. 52 günde zor şartlar altında Erzurum’a ulaşır. Oradan da Kayseri’ye ulaşır. Niğdeli Ali de 4 yıldır cepheden cepheye koşarken görmediği ailesini görmek için kısa bir süre birlikten ayrılır. Fakat kaçtığı zannedilen Niğdeli Ali’nin peşine düşülerek kısa sürede birliğe geri getirilir. Eskişehir, Kütahya, Afyon derken işgal edilen topraklar geri alınarak Yunanlılar İzmir’de denize dökülür. İzmir’in kurtuluşundan sonra asker terhis edilir, isteyenlere İzmir’den toprak verilir. Niğdeli Ali toprak istemez ve memleketine Niğde’ye geri döner. Niğdeli Ali Ulukışla İlçesi İmrahor nüfusuna kayıtlı bir kahramandır.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Halk Bank Niğde Sanayi Şubesi Açıldı
Niğde Ata Sanayi’de Halk Bank Şubesi hizmet vermeye başladı.

Haberi Oku