Gündem:
ROMA HAVUZU'NUN SESSİZ ÇIĞLIĞI

Bu yazımda kasabam Bahçeli’den bahsetmek istiyorum.
Bahar aylarında yüksek bir yerden baktığınızda sanki bir çiçek bahçesinin içindeymişsiniz hissini veren görüntüsü ile muhteşem bir yerleşim yeridir. Son zamanlarda bahçeleri kurumaya ve sökülmeye başlansa da isminin hakkını vererek yeşil kalmaya direnmektedir. Neredeyse her evin kendine ait bahçesi vardır. Bu güzel kasabaya atalarımız çok önemli bir değer bırakmışlar ve değer binlerce yıldır ayakta durma mücadelesi veriyor. Bu binlerce yıllık tarihe sahip Roma Havuzu’nun çok önemli problemleri var. Elimizdeki en kıymetli hazinenin kıymetini maalesef bilemiyoruz.

Roma Döneminde MS 2. yüzyılın sonu ile 3. yüzyılın başında inşa edilen doğal kayanın açılıp bütün kenarların kesme taş ve doğal mermer taşların örülmesiyle yapılan ve muhteşem bir tarihi değere sahip olan Roma Havuzu Bahçeli Kasabası’nda yer alıyor. Roma Havuzu Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar büyüleyici güzellikte yapılmış bir benzeri bulunmayan, olimpik ölçülerde bir havuz olmasıyla da dikkat çekiyor .
Romalıların zamanında yaptığı fakat bizim modern çağda bakımsızlığa terk ettiğimiz Roma Havuzu’nun bugünkü hali görenlerin içini acıtıyor.
Aralık 2019’da Bahçeliyi ziyaret eden Niğde Valisi Yılmaz Şimşek’i makamında ziyaret ettiğimde Roma Havuzu’nun durumunun ne olacağı sorusunu yöneltmiştim; Roma Havuzu’yla yakından ilgilendiğini ziyaret ettiğini tabelasının çok kötü olduğunu yenilettiğini belirtti. Burası ile ilgili neler yapılacak sorusuna biz size daha sonra bu konuyla ilgili bilgilendirme yapalım dedi. Sayın valimizden Aralık 2020’den bu yana Roma Havuzu ile ilgili neler yapılacak sorusunun yanıtını alamadım hâlâ bekliyorum. 

BELEDİYE NEDEN İLGİLENMİYOR!
Bundan 10-15 yıl önce akın akın yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği, festivallerin yapıldığı, toplu organizasyonların gerçekleştiği hatta yüzme yarışları ve defilelerin düzenlendiği bu yer şu an tamamen sessizliğe gömülmüş durumda. 
Sosyal medyada da sık sık Roma Havuzu’nun pis görüntüsü etrafındaki bakımsızlık, bölgeye gelenlerin bıraktıkları çöpler gündem konusu olsa da bu söylenenleri duyan olmadığı da bir gerçektir. Roma Havuzu ile ilgili çalışmayı Bahçeli Belediyesi yapmalıdır. Yıllar önce havuz alanına giriş çıkışta 4 TL alırken gümüş gibi bakılan havuz bugün ücretsiz giriş çıkış olduğu için mi bu kadar bakımsız ve dışlanmış haldedir?

Bahçeli Kasabası Belediye Başkanı Zafer Tokgöz, Temmuz 2020’de gazetelere verdiği demeçte 11 yıldır hizmet verdiğini ve kasabaya hizmet ettiğini belirtmişti. “Ekonomik yönden borcumuz yok sadece yapılandırılmış borçlarımız var bunlarda 15 yıl taksitlendirilmiştir. Bankada paramızda var. Hizmet olarakta yapabileceğimiz her şeyi yaptık. Yapılacak bir şey kalmadı.” beyanında bulunmuştu. Buradan başkana sesleniyorum. Yapılacak iş kalmadı diyorsunuz işte size iş, madem kasanızda dolu Roma Havuzu’nu güzelleştirmekte sizin siyaseten değil bir tarihi değere sahip çıkma açısından görevinizdir. Kasamızda para yok diyorsanız bizler gönüllü vatandaşlar para toplar yine yaparız ama bu iş bizim işimiz olmadığı için elimiz kolumuz bağlı birşeyler yapılmasını bekliyoruz. Verdiğimiz vergiler, verdiğimiz oylar belediyenin bizim adımıza kasabamıza hizmet etmesi içindir…
“Bahçeli’nin geleceği için oy kullanın!” diyerek oy aldınız o hâlde bu işe bir el atında bizlerde tarihimizin bakımsızlığına üzülüp kahrolmayalım. 

ROMA HAVUZU İÇİN NELER TALEP EDİLİYOR!
Buradan kasaba halkının Roma Havuzu ile ilgili taleplerini de belirtmekte yarar görüyorum.

Bahçeli girişinden Roma Havuzu istikametindeki yolun düzeltilip bisiklet ve yürüyüş yolu yapılması. Vatandaşların huzurlu bir şekilde piknik yapması için gereken önlemler alınması.
Bahçeli Kasabası ile Roma Havuzu’na giden yollara Roma Havuzu’nu tanıtan görseller konabilir.
Mesire alanının çevresindeki çirkin görünümlü tel örgüler kaldırılıp havuzun doğal yapısına uygun bir çalışma yapılması.
Mesire alanı yeniden düzenlenerek bakımsız görüntüsünden kurtarılması. Mesire alanına kendin pişir kendin ye ve mangal yapmaya gelenler için hazır mangal ocakları yerleştirilmesi. Müsait bir bölgeye gençlerin spor yapacağı bir spor alanı yapılmalı. Havuzun bazı yerlerine oturma bankları konularak çocuk parkının da yeniden düzenlenmesi sağlanmalı. Mesire alanında bulunan WC nin temiz ve bakımlı olmasına dikkat edilmeli. Aydınlatma yapılmalı ve belli aralıklarla güvenlik amaçlı kamera sistemi kurulmalı. İyi bir peyzaj çalışması yapılmalıdır.
Havuzun etrafı havuza zarar vermeyecek şekilde tekrardan söğütler ve uygun ağaç çeşitleriyle ağaçlandırılmalı. Araç park yerleri yapılmalı. Yöre halkının yerel ürünlerini satacağı bir alan oluşturulmalı.
Havuzun simgesi olan aslanlar tekrar yerlerine konmalı ve ağızlarından su akması sağlanmalıdır. 

Yukarıda belirttiğim ve kasaba halkının taleplerinin gerçekleşmesi durumunda inanıyorum ki Roma Havuzu; defilelere, konserlere hatta güzellik yarışmalarına ev sahipliği yapabilecek duruma gelerek şaşalı günlerine yeniden dönecektir. Turizm bölgesi olan bir yere proje yapmak zor bir iş değil yeter ki istensin. 
Tüm kasabalılar olarak Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Alper Göncü ve Bahçeli Belediye Başkanı Zafer Tokgöz’ü birlikte Roma Havuzu ile ilgili çalışma yapmaları gerektiğini düşünüyor ve böyle kıymetli bir değere sahip çıkmanın insani ve vicdani bir görev olduğunu hatırlatarak gelecek güzel haberleri heyecanla bekliyoruz.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Gürer, “Kamuya ait elde avuçta ne varsa satılıyor”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özelleştirme adı altında satılan arsa ve arazilerin, sermaye...

Haberi Oku