Gündem:
Niğde Elması; Lokum, Cezerye ve Baklavada Damakları Tatlandırıyor!

Haber: Fatma TAN

Niğde'de elma, gastronomide kullanım alanını genişletiyor. Niğde’nin elma üretiminde Türkiye’de söz sahibi olması bu ürünün ekonomiye kazandırılması anlamında genç girişimcileri harekete geçirdi. Niğde Turizmciler Derneği Kurucu Başkanı Bahar Şahiner Öke’nin sosyal medya üzerinden “Elmalı dondurma üretelim” çağrısının ardından elmalı dondurmayı üreten Çamardılı dondurmacıların ardından lokum üretimi ile ilgili çalışma yapmaya başlayan genç girişimciler bu alanda da başarılı oldular. Bir aylık süren çalışmalar başarılı sonuçlar verdi. Niğde Vali Yardımcısı Cemil Kılınç’ın katılımıyla elmalı lokum, elmalı cezerye ve elmalı baklava kamuoyuna tanıtıldı.

Tanıtım toplantısında konuşan Niğde Vali Yardımcısı Cemil Kılınç, “126 yıllık bir işletme olan Çakmaklar Gıda bir aile şirketidir. 5. nesilden 6. nesile devretmek üzere oldukları işletmeleri ile başarı öyküsü yazıyorlar. Bugün burada elmadan yapılan lokum çeşidi için bulunuyoruz. Elma Niğdemizin çok önemli bir tarım ürünüdür. Türkiye’de genç ağaç sayısında birinci, rekoltede de 500 bin ton ile 3. sıradayız. Önemli bir tarım girdisi ve istihdam alanı olan elmanın kullanım alanını arttırarak Niğde’yi elma da söz sahibi yapmaya üreticilerimiz ve esnafımızın katkılarıyla devam edeceğiz. Elma cildi güzelleştirir derler az önce lokumu tattık lokumu da çok güzelleştirmiş. Bu vesile ile Çakmaklar Gıda’ya bu lezzeti bize kazandırdıkları için teşekkür ediyorum.” dedi.

Elmalı lokumun üretimini yapan Çakmaklar Gıda’nın 6. göbek temsilcisi İbrahim Çakmak gazetemize lokumun üretimi ile ilgili bilgi verdi. İbrahim Çakmak, “Lokum geleneksel yöntemlerle yapılıyor fakat biz elmalı lokumu yaparken herhangi bir aroma kullanmıyoruz. Elmanın kendisi ile yapıyoruz. Granny Smith (Gransimit) ve Amasya elmasının suyunu ve posasını aynı anda kullanarak bu elmanın kendi özüyle bu tadı verdik. Lokum çeşitlerinde genelde aroma kullanılıyor ama elmalı lokumda aroma kullanılmadığı için daha organik oluyor. Elmalı lokumu satışa sunduk talep olduğu kadar üretimine devam edeceğiz üretimle ilgili herhangi bir sıkıntımız yok.” dedi. Elmalı lokunun Niğde için bir marka olmasını temenni ettiklerini belirten Çakmak, “Elmanın katma değerini arttırmak adına şirket olarak üzerimize düşenleri yapmaya hazırız.” dedi.

Niğde Elmasının Pazar Payı Arttırılıyor

Niğde Turizmciler Derneği Kurucu Başkanı Bahar Şahiner Öke, Niğde Turizmciler Derneği olarak Niğde’nin yöresel ürünlerinin gastronomik ürünlere dönüşmesi ve pazarlanmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını belirterek “Elma üretiminde Türkiye’de söz sahibi olan Niğde’de elmanın farklı ürünlerde kullanarak pazar payını arttırmak için çalışıyoruz. Niğde yöresel ürün üretiminde lider olan iki firmamızın katkılarıyla bir aydır yoğun bir çalışma içindeyiz. Niğdelioğulları ve Çakmaklar firmalarımızın girişimleriyle Granny Smith (Gransimit), Amasya elması ve misket elmasından üretilen lokumlar gastronomiye kazandırılmış oldu. Niğdelioğulları firmamızdan Mustafa Gül elmalı cezerye ve elmalı baklava gibi ürünlerle elmanın bu alandaki yelpazesini genişletti. Bu firmalarımız bir aydır sürdürdükleri arge çalışmaları sonucunda ortaya çıkan lezzetler oldukça başarılı oldu. Artık Niğde’den hediyelik ne götürelim diye düşünmeye gerek kalmadı. Niğde’ye has ve sadece Niğde’de bulunan elmalı lokum, elmalı cezerye ve elmalı baklavayı sevdiklerinize ikramlık hediyeler olarak götürebilirler. Niğdelioğulları ve Çakmaklar firmalarının Niğdemiz adına yaptıkları bu girişimlerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Mutlaka herkesin bu lezzetleri tatmasını tavsiye ediyoruz.” diye konuştu.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Gürer, “Kamuya ait elde avuçta ne varsa satılıyor”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özelleştirme adı altında satılan arsa ve arazilerin, sermaye...

Haberi Oku