Sigortalı İşçi Çalıştıran İşveren Ülkesine Kazandırır

SGK İl müdürü Van; “ Her yıl ilimizde bulunan işçi işveren temsilcileri, meslek odalarını, ilgili sivil toplum kuruluşları ve işverenleri ziyaret ederek kayıtlı istihdamın önemi ile sosyal güvenlik hak ve yükümlülükleri konularında bilgilendirmelerde bulunmaktayız. Van, sigortalı işçi çalıştıran işveren hem kendi kazanır hem de ülkesine kazandırır dedi.

İl Müdürü Van açıklamasının devamında; “Kayıt dışı istihdamın toplumun sosyal ve ekonomik değerleri üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Kayıt dışı istihdam hem çalışanlar ve işverenler hem de devlet açısından birçok olumsuz etkiye yol açmaktadır. Kayıt dışı çalışanı olan işverenler yapılan denetimler neticesinde yüksek miktarda idari para cezaları ile karşı karşıya kalabilirler. Ayrıca işveren kayıt dışı istihdamdan kaynaklı idari para cezasının yanı sıra sigorta prim teşviklerinden, vergi indirimlerinden, hibe ve destekler vb. birçok imkândan faydalanamayacaktır. Kayıtlı çalışmanın desteklenmesi kapsamında devletimiz tarafından işverenlerimize birçok teşvik sağlanmaktadır. İşverenlerimiz kayıt dışı sigortalı çalıştırmamak ve prim borçlarını düzenli ödemek suretiyle söz konusu teşviklerden yararlanarak sigorta prim maliyetini büyük oranda düşürebilmektedir.

Çalışanlar açısından ise kayıt dışı çalışan kişi, emekli olamaz, herhangi bir hastalık veya kaza nedeniyle çalışamaz duruma geldiğinde malullük aylığı bağlanamaz, ölüm halinde geride kalan aile bireylerine ölüm geliri bağlanamaz, işsiz kalmaları durumunda işsizlik sigortasından faydalanamazlar, kıdem ve ihbar tazminatlarından yoksun kalırlar, yıllık izin, haftalık izin, doğum izni gibi daha birçok haklardan faydalanamazlar. Çalışanlarımız Kayıt dışı istihdam edildiklerini düşündüklerinde veya kayıt dışı çalıştıklarında Sosyal Güvenlik Kurumuna; Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi üzerinden ‘ALO 170’i 7 gün 24 saat arayarak, en yakın Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da Sosyal Güvenlik Merkezine şikâyet yolu ile başvurabilecekleri gibi her türlü istek, şikâyet, ihbar, görüş ve önerileri CİMER yani Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi üzerinden de Kurumumuza iletebilirler.

Kamu yönetimi üzerinde ise; vergi ve prim kaybına, sosyal güvenlik açığına, sosyal güvenlik sisteminde çalışan/emekli dengesinin bozulmasına, primsiz ödemelerin artmasına, gelir dağılımının bozulmasına ve kaynak dağılımında etkinliğin bozulmasına neden olabileceği gibi ekonomide kurumsallaşma eğiliminin azalmasına zemin hazırlar ve ekonomik verilerin güvenilirliğine zarar verir ve ekonomik kararların öngörülen etkileri yaratmasına engel olur” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Vali Çelik Seçim Güvenliği Toplantısına...
Niğde Valisi Cahit Çelik, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın başkanlığında düzenlenen, Seçim güvenliği...

Haberi Oku