Ramazan ayının vazgeçilmezi hurma tezgahlardaki yerini aldı

Doyuruculuğu ve besleyiciliğinin yanında ramazan ayına özgü olması nedeniyle ayrı bir önemi olan hurma, satış noktalarında kendini gösteriyor.

Geçen yıl hurmanın hasat zamanında Mekke'ye kar yağması ve Medine'de sel olması nedeniyle bu yıl kaliteli ürünün az çıktığını bildiren işletme sahibi Sedat Altındağ, ithal edildiği için hurma fiyatının kur artışlarından da etkilendiğine dikkati çekerek, "Bu sene umre ibadeti sebebiyle, hurma satışları daha önce başladı. Hurma fiyatları da geçen yıla oranla yüzde 50 civarında arttı." dedi.

Türkiye'ye Suudi Arabistan, İran, Irak, Mısır, Cezayir, Kudüs ve mevsimine göre Libya'dan yaklaşık 30 cins hurma getirildiğini anlatan Altındağ ülkede hac ve umre ibadetinden dolayı ağırlıklı olarak Medine hurmasının tercih edildiğini ifade etti.

Sadece Medine'den 20'ye yakın hurma cinsinin ithal edildiğini belirten Altındağ, bunların kabuklu kabuksuz, büyük küçük, yumuşak sert gibi özelliklerine göre sınıflandırıldığını, kilogramının 50 lira ile 240 lira aralığında satıldığını kaydetti.

Tezgahlardaki hurma fiyatlarının kalitesinden ziyade geldikleri yere göre değiştiğini ve uzak mesafeden gelen hurmanın maliyetinin daha fazla olduğunu söyleyen Altındağ; “ Ramazanların vazgeçilmezi, sofraların bereketi hurma tezgahlara indi. Hurma fiyatları 50 liradan 240 liraya kadar çıkıyor. 50 liralık hurmanın kalitesinin düşük olduğu anlamına gelmez. 240 liralık hurmanın geldiği yer biraz uzun ve meşakkatli olduğu için fiyat biraz daha pahalı. 50 liralık hurma da daha yakın mesafeden geldiği için fiyat biraz daha düşük tutuldu. Bu ramazan geçen ramazan olduğu gibi hurma fiyatları biraz daha arttı. Peygamber Efendimiz'in diktiği rivayet edilen Acve hurmasının kilogramı da 200 ile 260 arasında satılıyor. Hadislerde Acve hurması ile ilgili 7 adet yenmesinin şifa olduğu müjdeleniyor" dedi.

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Vali Çelik Seçim Güvenliği Toplantısına...
Niğde Valisi Cahit Çelik, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın başkanlığında düzenlenen, Seçim güvenliği...

Haberi Oku