Niğde Turizmi İçin Topyekûn Seferberlik Şart!

Turizmci Cevdet Eroğlu, “Niğde Turizmi ve Markalaşma” konusunda gazetemize açıklamalarda bulundu.

Eroğlu, “Yıllardır söyler dururuz bu kent turizmdeki hak ettiği payı alması için topyekûn bir seferberlik şart diye. Büyük beklendiler dahilinde kültür ve turizm müdürleri gelir yerelde kemikleşen sisteme ayak uyduramazlar ve ortalama iki yıl geçmeden görevden alınırlar ve bu kentin makus kaderi de böyleymiş der geçeriz” dedi.

HER KAFADAN BİR SES ÇIKAR

Turizmci Eroğlu açıklamasında, “Her kafadan ayrı bir ses çıkar. Bazen vericiler aldatıcı olur ve inanç turizmine vurgu yapılır. Halbuki inanç turizmi ülkemizde izne tabidir ve izinsiz yabancıların kafasına göre ayin yapması mevzuata aykırıdır. Biri çıkar bu yıl Niğde’yi 350 bin turist ziyaret etti der! Ne istatistik bilirler nede master eylem planlarıyla bu turistlerin kentte konaklanmasını sağlayacak ve o turisti bölgede tutup katma değer yaratacak bir proje geliştirip neden ilgili bakanlığa sunamazlar” şeklinde konuştu.

NİĞDE TURİZMDE BU 2 PROJEYİ YAPMALI

Niğde turizmde pazardan pay almak istiyorsa bu iki projeyi gerçekleştirmesi durumunda kent otomatik olarak turist alacaktır diyen Turizmci Cevdet Eroğlu, iki önemli proje hakkında düşüncelerini aktardı. Niğde Turizmi için, Niğde’ye turist gelmesi için Sungurbey Camiinin restorasyonunun biran önce bitirilmesi gerektiğini belirten Eroğlu, “Sungurbey Camii orijininde çifte minaresi olan ulu cami planında Anadolu Selçuklu yapısı olup, Sivas ve Erzurum’daki çifte minareli yapıtlara benzer bir özelliğe sahiptir. Türkiye’de sayılı camilerimizden biridir. Anıtsal taç kapısında ise 12 hayvanlı Türk takviminde yer bulan hayvanların kabartmalı panolarının benzeri yoktur. Bu önemli camimizde başlatılan restorasyon çalışmaları yaklaşık 10 yıldır devam etmektedir. Restorasyonu uzun süren bu camimizi turizme kazandırmak için, restorasyon projesinde de var olan yıkık olan, diğer minaresini orjinaline göre acilen restore edip Türk turizminin envanterine acilen alınması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

YEŞİLBURÇ KÖYÜ İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ

Turizmci Eroğlu, Niğde’nin turizmi açısından ikinci önemli projenin ise Yeşilburç projesi olduğunu belirterek, “Yanlış strateji ve pazarlamayla Yeşilburç kitle turizminin hızlanmasıyla birlikte önemini yitirecektir. Sadece kısa yürüyüş parkurları bu şirin köyümüzü iddialı duruma getirmez. Burada bulunan eski yapıların yıkılmasının önüne gelip, anıtlar kurulu bünyesinden çıkarılmalıdır. Anıtlar kurulu bir çivi bile çakmasına müsaade etmediği tarihi değere sahip bu tescilli binalarımızı ne kendi yaptırıyor nede vatandaşın yapmasına izin veriyor. İşte tamda burada bu eski yapıları ne kurtarabiliyoruz ne de turizme kazandırabiliyoruz. Sadece devletin belli kurumları bu köyde kafasına göre gelişi güzel projelerle farkında olmadan bu doğal parkı ileriki yıllarda eko turizmin ruhuna uymasının önüne geçilmiş oluyor. Türkiye’de adlarına sonradan hikâye yazılan birçok il kendi şehrini pazarlamak için ulusal ve uluslararası festivaller yapmaktadır. Bunlar için de çok ciddi paralar harcıyorlar. Yeni bu şehirler kent kültür ve turizminin beklentilerini ve arşivlerini de tamamlamışlardır. İşte tam da burada Yeşilburç köyünün önemi ve pazar gücü ortaya çıkıyor. Yeşilburç köyü bir mübadil köyüdür ve Krifçee’den günümüze kadar uzanan 200 yıllık bir kültürü de halen canlı şekilde yaşamaktadır. Helva Festivaline eğer güzel bir stratejiyle, ulusal ve uluslararası bir boyut kazandırılırsa ülke turizminde iddia ediyorum yaşanan kültürüyle çok önemli bir festival olarak Turizm Bakanlığı envanterine girer” dedi.

STRATEJİK HAMLELER BİR TÜRLÜ YAPILMADI

Niğde Turizmi için stratejik hamlelerin bir türlü yapılamadığını belirten Eroğlu, “Niğde turizminin gelişmesi adına ne dernekler kuruldu, valilik bünyesinde ne toplantılar yapıldı ama gel gelelim nedense bu stratejik hamleler bir türlü yapılamadı. Halbuki profesyonel bir destek alınmış olsaydı bugün Niğde’de otellerin doluluk oranını konuşuyor oldurduk. Uzun lafın kısası bu şehirde yeni fikirlere yen düşüncelere, yeni ekiplere ve de acilen köhnemiş kendi içinde sadece kendilerine yönelik bir sistem oluşturmuş bu yapılan yerine ufku geniş, vizyon sahibi, bileme inanan insanların artık Niğde Turizm adına pozisyon yeki ve sorumluluk alması gerektiğini söyledi.(İsmail Ok)

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Vali Çelik Seçim Güvenliği Toplantısına...
Niğde Valisi Cahit Çelik, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın başkanlığında düzenlenen, Seçim güvenliği...

Haberi Oku