Kamu Binalarında Enerji Verimliliği toplantısı

Niğde Valisi Yılmaz Şimşek: “İlimiz genelinde belediyelerimiz de dahil tüm kamu kurumlarımız enerjinin verimli kullanılması ve israfının önlenmesi konusunda gerekli hassasiyeti gösteriyorlar” dedi.

Toplantının açılış konuşmasında Vali  Yılmaz Şimşek, ‘’Enerjinin, ülkelerin ekonomik ve sosyal olarak gelişiminde, dolayısıyla toplumsal refahın artırılmasında vazgeçilmez bir etken olduğu yadsınamaz bir gerçektir.  Enerji ihtiyaçlarının giderek daha fazla önem kazandığı dünya piyasasında, artan enerji ihtiyacının karşılanması için elektrik, doğal gaz ve petrol gibi enerji kaynakları özel sektörün katılımına açılmış, devletlerin ise bu alanlarda faaliyetleri daha çok piyasaları düzenleyen ve denetleyen bir konuma indirgenmiştir. Bunun yanı sıra alternatif enerji kaynaklarına artan oranda bir yönelim başlamıştır. Bu durum ülkemizde de toplumsal hayatın vazgeçilmezi olan enerjinin, piyasa kanunları çerçevesinde düzenlemesini zorunlu kılmaktadır. Enerji yönetimi yapmak günümüz koşullarında kaçınılmaz olmaktadır.

Bu gerçekten yola çıkarak enerjinin etkin kullanılması, enerji israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması amacıyla kurumlarımızı enerji yönetimi konusunda bilgilendirmek için bugün burada toplanmış bulunuyoruz.

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu gereğince; kamu binalarında enerji verimliliği önlemlerinin alınması ve yapılan çalışmalarda koordinasyonu sağlanmak amacıyla İlimizde “Valilik Enerji Yönetim Birimi” kurulmuş ve Enerji Yöneticisi görevlendirilmiştir.

Kurulan birim koordinatörlüğünde İlimizdeki kumu kurum ve kuruluşlarımızın enerji yönetimi konusunda yerine getirmeleri gereken birtakım yükümlülükler bulunmaktadır.

Kamu Binalarında Tasarruf Hedefi ve Uygulama Rehberi ‘ne göre; toplam inşaat alanı 10.000 m² veya yıllık enerji tüketimi 250 TEP (ton eşdeğer petrol) olan binalarda enerji tasarruf hedeflerinin gerçekleşme oranları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2024 yılının ilk yarısında Cumhurbaşkanlığına arz edileceği belirtilmiştir.

 Bu kapsamda;

- %14’ün altında kalan kurumlar başarısız,

- %14 ile %16 arası tasarruf sağlayan kurumlar başarılı,

- %16’nın üzerinde tasarruf sağlayan kurumlar üstün başarılı olarak sınıflandırılacağı, başarısız olan kurumlar için gerekçe isteneceği, gerekçesi uygun görülmeyen kurum ve kuruluşlar için nihai değerlendirmenin Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılacağı belirtilmiştir.

Toplam inşaat alanı 10. 000 m ² ve 250 TEP olmayan binalar için ise Enerji Verimliliği Kanunu ve Bakanlığımızın 2008/55 sayılı Genelgesi gereğince önlem ve tedbirlerin alınması, enerji yönetim sistemlerinin kurulması istenmiştir.

Bu rehberin tüm kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanmasından, tasarruf sağlanmasından ve sağlanan tasarrufların Bakanlığa bildirilmesinden ve izlenmesinden kurum ve kuruluşun harcama yetkilisi sorumlu olacağı belirtilmiştir.

İlimiz genelinde belediyelerimiz de dahil tüm kamu kurumlarımız enerjinin verimli kullanılması ve israfının önlenmesi konusunda gerekli hassasiyeti gösteriyorlar.

Ama yine buradan bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyorum, enerjinin verimli kullanılması, geleceğe ve gelecek nesillere en önemli yatırımdır. Lütfen bunu unutmayalım ve daha duyarlı olalım.’’ dedi.

Vali  Şimşek’in konuşmalarının ardından Niğde Valiliği Enerji Yönetim Birimi Yöneticisi Özlem Akyavaş’ın kamu binalarında enerji yönetimi ile sağlanabilecek tasarrufu ele alan sunumuyla devam eden toplantı, katılımcıların soru, görüş ve taleplerini dile getirmeleri ile son buldu.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Vali Çelik Seçim Güvenliği Toplantısına...
Niğde Valisi Cahit Çelik, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın başkanlığında düzenlenen, Seçim güvenliği...

Haberi Oku