Kaçak Kazı Yapanlar Tarihi Mekanlara Acımıyor!

Haber: Fatma Tan

Niğde’nin Bor İlçesi’nin İftiyan Mahallesi’nde bulunan ve arkeolojik sit alanı içerisinde olan ve Niğde Müze Müdürlüğü’nün sorumluluğuna bırakılan halk arasında “Yedi Odalar” olarak bilinen kaya oymanın içindeki tarihi kilise kaçak kazıcılar tarafından yağmalandı.

Bir tesadüf eseri bulunduğum o bölgedeki toprak yığınlarını takip ettiğimde tarihi kilisenin ön cephesinde bulunan bazı alanların açıldığı, bu açılan alanlarda geçmişte un değirmeni olarak kullanılan değirmen taşının kırılarak tahrip edildiği, Gümüşler Manastırı’nda bulunan erzak küplerinin benzerlerinden olan küpün parçalandığını tespit ettim. Kilise alanına girdiğimde ise kilisenin içinde bulunan duvar satıhlarında işlemeli şekilde olan haçların tahrip edildiği, kaya olan duvarlara kazıklar çakılarak tahrip edildiğini gördüm.

Kilisenin girişinden yaklaşık 4 metre kadar aşağıda bulunan mağara girişinden ileriye doğru 120-130 metre kadar alanın kazılarak açıldığı ve bir insanın rahatça geçeceği kadar alanın açılarak kumların kilise yerleşkesindeki alana, ya da tünellerin içinde taş duvarlar örülerek arkasında muhafaza edilerek kazıların yapıldığını tespit ettim.

Tünelde kum taşıma amacıyla kullanılan kırık plastik kovalar, tenekeler, maskeler, bira şişeleri ve su şişleri burada yapılan çalışmaların hâlen devam ettiği izlenimini bana verdi.

Gördüğüm bu manzara üzerine hemen Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Alper Lütfi Göncü ile iletişime geçerek yedi odalardaki manzarayı anlattım. Müdür Alper Göncü 15 dakika içinde Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi arkeoloğu Mustafa Eryaman ile birlikte gölgeye gelerek incelemede bulundu. Yapılan tahribatın büyüklüğü konusunda yaşadıkları üzüntüyü dile getiren Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Alper Lütfi Göncü “Bu alan sit alanıdır. Bu mekanların bu derece tahrip edilmesi gerçekten çok üzücü. Bir kilisede hazine tarzı bir şey aramak çok yanlış buralar ibadet alanları ve burada bir şey bulmak imkânsız. Tarihi dokuya zarar vermekten başka bir şey değil” dedi. Daha sonra Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Alper Lütfi Göncü, arkeoloğ Mustafa Eryaman ile birlikte Bor İlçe Jandarma Komutanlığı’na giderek İftiyan bölgesindeki yoğun kaçak kazılara yönelik ihbarda bulunduk ve bu sit alanı ile ilgili gereken işlemlerin başlatılması hususunda girişimlerde bulunuldu.

Niğde’de bulunan ve binlerce yıllık geçmişe tanıklık eden bu tür yapıların hazine bulma sevdası ile tahrip edilmesi bir gazeteci olmaktan çok Niğde’nin bir evladı olarak beni çok üzüyor. Özellikle daha önceden sit alanı olarak ilan edilen bu yerlerin kaderine terk edilmesi ise gerçekten endişe verici. Yetkililerden şunu talep ediyorum.

Yetkili Kurumları Hassas Olmaya Davet Ediyoruz!

Kazılan bu alanlardaki çukurlar can ve mal güvenliği için oldukça tehlike arz etmektedir. Bu alanların ivedilikle kapatılması. Tarihi kilise alanında başlatılacak bir çalışmaya kadar bu kilisenin içine yığınlanan kumların temizlenmesi ve mağara girişlerinin kapatılması ve bu sit alanının korunaklı bir hal alması için sorumluluk alanında olan Niğde Müze Müdürünü göreve çağırıyorum. Bor Kaymakamlığı, Bor Belediyesi ile Müze müdürlüğü ortak bir çalışma ile burayı koruma altına almalılar diye düşünüyorum. Tarih bizim sahip çıkmak ise hepimizin görevidir.

İhbarım üzerine hemen bölgeye gelen Kültür ve Turizm Müdürü Alper Lütfi Göncü’ye, arkeoloğ Mustafa Eryaman’a ve ihbarımız üzerine ivedilikle harekete geçen Bor İlçe Jandarma Komutanlığı personeline teşekkür ediyorum.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Niğde'de İl Su Kurulu Toplantısı yapıldı
Niğde'de İl Su Kurulu Toplantısı Vali Cahit Çelik, başkanlığında gerçekleştirildi.Valilikten yapılan...

Haberi Oku