Gürer, 'Tarımda yaşanan sorunların Bakanlık farkında değil”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım alanlarının azalması. Çiftçi sayısının her geçen yıl gerilemesi, üretimin düşmesi ve Türkiye’nin tarımsal üretimde ihracatçı konuma düşmesi gibi sorunları, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. 

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, tarımsal üretim, ithalat ve rekoltelerle ilgili verdiği rakamlarla şaşırttı. 

BİZ NEYMİŞİZ DE HABERİMİZ YOKMUŞ

Bakan Kirişçi, “Dünya bitkisel ürünler üretiminde 12’nci, sebze üretiminde 4’üncü ve meyve üretiminde dünyada 6’ncı sıradadır. Ülkemiz fındık, kiraz, incir, kayısı, ayva ve haşhaş üretiminde dünya birincisi; Antepfıstığı, kavun, karpuz, vişne, hıyar, keçiboynuzu ve nohut üretiminde dünya İkincisi; Mandalina, elma ve domates üretiminde dünya üçüncüsü; çilek, kestane, ceviz ve mercimek üretiminde ise dünya dördüncüsüdür. Armut, çilek ve şekerpancarında beşinci, limon ve üzüm de altıncı ve kütlü pamuk üretiminde yedinci sıradadır. Fındık, kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm ve ayva ürünlerinde dünya ihracatında lider konumdadır” açıklamasında bulundu.  

Bakan Kirişçi. “2021 yılında mısır, ayçiçeği, kuru fasulye, şekerpancarı, üretiminde Cumhuriyet tarihinin üretim rekorlarına ulaşılmıştır” diye konuştu

Gürer, “Bakan Kirişçi’ye göre, ayçiçeği üretiminde bile geçen yıl Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılmış! Madem rekor kırdık, neden ayçiçeği yağı sorunu baş gösterdi ve ülkemizde geçen yıl 60-70 lira olan 5 litrelik ay çiçeği yağı bu yıl 150 -180 liraya kadar çıktı? Yoksa üretim ve üretim alanı arttıkça sorunlar da mı artıyor? Ülkemizde yıllık ayçiçek yağı tüketimde 1 milyon ton ,yağlık ayçiçek ile üretilen yağ ise  450 bin ton olduğu Bakanlık sayfalarında yer almaktadır.550 bin ton bitkisel yağ  açığı ithalat ile kapatılırken   bakan kamuoyuna “sorun yok” mesajı verme yerine arz açığı olduğunu ve yine bakanlığın duyurduğu konularda ciddi önlemler alıp girdi maliyetlerini düşürmelidir.  Rafta fiyatı nedeniyle erişilmesi güçlenen ürünlerle ilgili çalışmalar programlamalıdır. Yemek öğünü olarak limon, mandalina yenmeyeceğine göre hububat, bakliyat, et ve süt ile mamullerinde tüketiciyi koruyacak üretim için çalışmalıdır ” dedi.

EKİM ALANLARI ARTIYORMUŞ!

 CHP’li vekil Ö.Fethi Gürer, “Bakan Kirişçi, TÜİK verilerine göre son iki yılda toplam ekilen alanların 347 bin ha artış ile 23,4 Milyon hektara yükseldiği söyleyerek kelime oyunu yapmaktadır. Son on yılda bir milyon 300 bin hektar tarım alanı tarım dışında kalmış durumdadır” diye konuştu.

MADEM ÖYLE NEDEN BÖYLE?

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise “Biz sahaya gittiğimizde insanların tarımdan uzaklaştığını görüyoruz, ekili alanların sürekli azaldığı ortada, hayvancılık yapanlar gebe süt ineklerini bile kesime göndererek bu işi bırakıyor. Ahırlar boşalmış, köylerde yaşlı nüfus sürekli artıyor. Geç nüfus büyükşehirlere göç ediyor. Böyle bir ortamda  Bakan açıklamalarında  gerçekçi sorunlara bakıp sorunları halı altına süpürmeye çalışmamalıdır ” dedi. 

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Niğde'de İl Su Kurulu Toplantısı yapıldı
Niğde'de İl Su Kurulu Toplantısı Vali Cahit Çelik, başkanlığında gerçekleştirildi.Valilikten yapılan...

Haberi Oku