Gürer sordu, Bakan Dönmez 'Benim haberim yok” dedi!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in 2019 yılında temelini attığı ve tamamı bittiğinde 5 bin kişinin istihdam edileceği yatırımla ilgili Gürer’in yazılı soru önergesine Bakan Dönmez bizzat temelini attığı tesisi yok saydı. Önergedeki soruları geçiştiren,  Bakan Dönmez, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca temeli atılan ve inşaatı başlamayan tesisin bulunmadığını açıkladı. Bakan Dönmez, soruların muhatabının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olduğunu belirtti. Temeli attığı tesis için yanıt veremedi.
 
TEMELİ ATILDI AMA TESİS YOK!
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, soru önergesinde, Niğde Bor Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in de katıldığı törenle temeli atılan tesisin hangi aşamada olduğunu sordu.
Gürer, Türkiye genelinde 19 firmanın yer aldığı Süper Teşvik ’ten faydalandığı açıklanan firmaya ait güneş enerjisi panel üretim tesisinin 6 ay içinde faaliyete geçeceği ve ilk etapta 1500, yıllar içinde de 5 bin kişiye istihdam sağlayacağı şeklinde yapılan resmi açıklamaları da hatırlatarak, “Altı ay içinde faaliyete geçeceği açıklanan ve 2 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen sadece temeli atılan tesisin faaliyete geçmeme nedeni nedir? Süper teşvik alacağı belirtilen 19 firma arasında yer alan bu firmaya teşvik ödemesi yapılmış mıdır? Tesis yapımının başlama tarihi ne zamandır? Bakanın temelini attığı bir inşaatın iki yıldır temeli atılmış durumda olmasının nedeni nedir? Bakanlığın temel attığı ve günümüzde inşaatı başlamayan başka yatırımları var mıdır?” şeklindeki sorularına yanıt verilmesini istedi. 
 
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Fatih Dönmez, soruya çarpıtarak yanıt verdi. Attığı temele değinmeyen Bakan, Bakanlıklarınca temeli atılan ve inşaatı başlamayan bir tesisin bulunmadığını belirtti. Dönmez, soru önergesindeki soruların Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yanıtlanması gerektiğini ifade etti. 
Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise temel atma törenine bizzat Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in de katıldığını anımsattı. Gürer, Törenle yapılan konuşmalarda, firmanın Türkiye genelinde yüzlerce milyon dolarlık Süper Teşvik alacak 19 firmanın bulunduğu, bu firmalar arasında de temeli atılan tesisde olduğu hatırlattı.Gürer”Eko Temiz Enerji A.Ş. (EkoRE), ingot, wafer, hücre ve modül üretim süreçlerinin oluşturduğu Türkiye’nin ilk entegre güneş paneli üretim tesisini 620 dönüm arazi üzerinde Niğde Bor’da kurulacağı açıklandı. Yüzde 100 yerli olarak yıllık 1 GW güneş panel üretimi yapacak olan entegre üretim tesisinin temel atma töreni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımıyla Niğde Bor Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirildi. Tesisin 6 ay içinde faaliyete geçeceğinin açıklandı. Ancak tesis, atılan temeliyle kaldı. Resmi törenle temeli atılan tesisle ilgili daha sonra çivi çakılmadı. Temel atma törenine bizzat katılan Sayın Bakan Dönmez, soru önergemizdeki soruları geçiştirip, topu başka bir bakanlığa atması da düşündürücüdür. Bakan ya bilerek ,ya çarpıtarak attığı temeli unutmuş. Seçim öncesi gelip, törenle temel atan bakan, temel için söz etmiyor ,Bakanlığının temeli attığı  yatırımları sorumda sormuyorum ki Bakana attığınız temel ne oldu diye soruyorum. Tam bir AKP klasiği, soruya yanıt vermek yerine çarpıtarak yanıt veriliyor” dedi. 
Bakanlığın Milletvekili Gürer’e verdiği yazılı yanıt şu şekilde: “20 Kasım 2019 tarih ve 37073 Sayılı Soru önergesi yanıtında, Bakanlığımızın temel attığı ve günümüzde inşaatı başlamayan yatırımı bulunmamakta olup Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı faaliyet alanında bulunduğundan önergeye ilişkin ilgili bakanlıktan bilgi alınmalıdır.”  
 
EkoRE firmasının sahibi Serhan Süzer, Hürriyet Gazetesi’ne daha önce verdiği röportajda devletten aldıkları teşvik miktarını 4,2 Milyar TL olarak belirtmişti. 2019 yılı mart ayında temeli atılan tesisin 6 ay sonra hizmete açılacağı belirtilmişti ama henüz bir tesis ortada yok. 

700 MİLYON DOLARLIK YABANCI SERMAYE GİRİŞİ ÇÖP MÜ OLDU?
EkoRE üretime başlasaydı; güneş enerjisi sistemlerinin panel dışındaki diğer donanımını üretecek başka firmaların da yakın çevrede tesisler kurarak, Niğde Bor OSB'nin güneş enerjisi üretim ve teknoloji üssü olmasını sağlayacaktı.
Proje alanı 620 dönüm. Yaklaşık 85 futbol sahası büyüklüğünde. Başlangıçta planlanan 1 GW’lik kapasiteli olması beklenen tesiste henüz bir kw bile enerji üretilmiyor. Tesisin hizmete girmesi durumunda yabancı sermayeden gelmesi beklenen 700 milyon dolarlık sermaye girişi de çöp olmuş durumda şimdilik.

Bor ilçesinde vatandaşların fikirlerini aldık. Vatandaşlar, “Bu tesisin temel atıldığında en az 3 bin kişinin istihdam edileceği belirtilmişti. İlçe halkı olarak iş sahalarının olmadığı bu yerde bizleri ümitlendirmişti fakat görüyoruz ki bundan 6-7 yıl önce Bor ilçesi Çinlilerin yatırımıyla şahlanacak hikayelerinin bir başka versiyonunu ilçe halkı olarak yaşıyoruz. Herkes bir temel atıyor sonra yok oluyor. Havaalanımızın da temeli atıldı ama taş taş üstüne konulmadı yorumlarını yaptılar.  Haber: Fatma Tan

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Vali Çelik Seçim Güvenliği Toplantısına...
Niğde Valisi Cahit Çelik, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın başkanlığında düzenlenen, Seçim güvenliği...

Haberi Oku