Gürer: 'Gazetecilik mesleği zorlu bir süreçten geçiyor”

Gürer, gazetecilere sosyal ve yaşamsal bir takım hakların verildiği 212 sayılı Basın Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 10 Ocak 1961 tarihinden itibaren önce “Gazeteciler Bayramı’ olarak kutlanan, ardından “‘Çalışan Gazeteciler Günü’ olarak değiştirilen 10 Ocak tarihinin, son zamanlarda ekonomik sorunlar ve politik baskılar sonucu çok sayıda gazetecinin işsiz kalması nedeniyle ‘Çalışamayan Gazeteciler Günü’ olarak anılmaya başlandığını belirtti.

Türkiye’de gazetecilik mesleğinin, tarihindeki en zorlu dönemini yaşadığını anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Gecesini gündüzüne katıp, halkın haber alma özgürlüğüne katkı sunan, bürokrasiyle vatandaş arasında bir köprü görevi üstlenen ve bu özellikleriyle bir anlamda kamu görevi yapan gazeteciler, ekonomik sorunlar ve politik baskılar nedeniyle ya görevlerini tam olarak yapamaz duruma getiriliyor ya da tamamen mesleği bırakmak zorunda kalıyor. Her şeye rağmen gerçeğin peşinde koşan, halka hızlı ve tarafsız haber ulaştıran gazeteciler ise bu özelliklerinden dolayı AKP iktidarı tarafından üzerlerine yüklenen farklı yaftalarla cezaevi kıskacıyla karşı karşıya bırakılıyor ya da ağır yaptırımlar altında kalıyor. Hakkı olan, hakkettiği basın kartı dahi iktidarın keyfiliği ile bir baskı yoluna dönüştürülüyor” dedi.

Türkiye genelinde aktif medya organlarının büyük çoğunluğunun iktidar tarafından kontrol altında tutulduğunu belirten Gürer, “Buna rağmen AKP iktidarı basındaki en küçük bir eleştiriye bile tahammül edemiyor. İlan kesme, yayın durdurma ve kapatma cezalarıyla karşıya kalan basın kuruluşlarına uygulanan ekonomik ambargolar, bu kuruluşlarda görev yapan çok sayıda gazetecinin mesleği yapamaz duruma neden oluyor. Diğer yandan adı sanı duyulmayan bazı gazete, dergi, TV kanalı, internet sitesi ve radyolara sırf iktidarı öven yayınlar yaptığı için devletin ilan ve reklam muslukları sonuna kadar açılıyor” diye konuştu. Yerel basının ekonomik sorunlardan ciddi etkilendiğinin de altını çizen Gürer, “Basını tek sesli yapmak için her yolu deneyen AKP iktidarı esasında basının içinde bulunduğu sorunlara çözüm üretmelidir” diye konuştu.

CHP Milletvekili Gürer, “Böylesine sıkıntılı bir ortamda gerçek manada gazetecilik yapmak kolay olmasa da görevlerini zor şartlara rağmen yerine getirmeye çalışan tüm basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyorum. Bugünden başlayarak bundan sonraki her günün, gazetecilik mesleğindeki sorunların çözüldüğü, ülkemizde gerçek manada gazeteciliğin yapılabildiği günlere ermesinin bugünün vesile olmasını dilerim” ifadelerini kullandı.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Vali Çelik Seçim Güvenliği Toplantısına...
Niğde Valisi Cahit Çelik, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın başkanlığında düzenlenen, Seçim güvenliği...

Haberi Oku