Fertek 'Biğ” (Bağ)'ın Sırrı!

Özel Haber: Fatma TAN

Niğde Fertek Mahallesi ile Hançerli köyü arasındaki antik yol üzerinde bulunan ve yörede yaşayanlarca “Biğ” (Bağ) olarak adlandırılan üç gözlü pınar acımasız zamana direniyor.

Niğde Fertek Mahallesi ile Hançerli köyü arasındaki Üç gözlü pınarı ile ilgili Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Arkeoloğu ve Niğde İl Kültür Müdürlüğü danışmanı Arkeolog Mustafa Eryaman bilgiler verdi.

Arkeolog Eryaman, “Üç gözlü pınar Fertek Mahallesi ile Hançerli köyü arasındaki antik yol üzerinde bulunmaktadır. Pınar’ın kaynağı üzerine sonradan kapalı ve külah formlu bacası bulunan tekne oda yapılmıştır. Tekne oda, üç gözlü kurna ile su akıtmaktadır. Pınar’ın önünde betonarme hale getirilen şirin bir havuz yapısı vardır. Havuzun devamında ise bahçeler ve bağlar devam etmektedir.

Pınar’ın hemen güneyindeki sırtta ise Orta Çağ’dan (Selçuklu) kalma “Biğ Hanı” vardır. Etrafı moloz taşlarla çevrili Biğ Hanı’ndan günümüze sadece iki duvarı ulaşmıştır. Ortalama 2 metre yüksekliğindeki güney yöndeki duvarının üzerinde tonozlu üst örtüye ait küçük bir örnekte görülmektedir. Han yapısı almaşık (bir sıra taş/bir sıra tuğla) duvar örgülüdür. Menzil (Yolcu) hanı hüviyetindeki (kimliğindeki) “Biğ Hanı” ve önündeki yolcu pınarı hüviyetindeki (kimliğindeki) “Biğ Pınarı” bölgemizde Orta Çağ’dan günümüze ulaşan kültürel zenginliklerimizdendir. Yöre halkı Melendiz Dağları’nın güney eteklerinden beslenmekte olan Biğ Pınarı’nın suyunun şifalı olduğuna inanmaktadır. Şifalı olduğu düşünülen bu su kendi içinde bir sırrı da barındırmaktadır.” dedi.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Vali Çelik Seçim Güvenliği Toplantısına...
Niğde Valisi Cahit Çelik, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın başkanlığında düzenlenen, Seçim güvenliği...

Haberi Oku