Bir tarih böyle yok oluyor!

Kültür Envanterine kayıtlı yapının içi ve dışı farklı zamanlarda onarım ve eklemeler geçirmiş. Kaynaklara göre, Padişah Abdülmecit döneminde 1852 yılı Haziran ayında inşaatına başlanan, 31 Mart 1853 yılında inşaatı tamamlanan hamam, Fertek'te yaşayan Rum Hacı Zambazade ailesi tarafından yaptırılmış. Kesme taştan yapılan kubbeli hamamın giriş kapısının üzerinde eğer hala duruyorsa kitabe de mevcut.

Karamanlıca Alfabesiyle yazılmış kitabede "Şevketmaab Abdülmecit asrı melkutinde. Binsekizyüzelliiki Haziran burasında İş bu hamamın inşasına mubaşırat olundu. 53 hitamı Martta bu kemalde göründü. Bunun niyetnamesine metanet gösterenler Rahmetli hayırat sahibi Hacı Zambazadeler İhyasına iyane-i hamam sunanlar Rahmetli vatansevici ekseryanı komşular Turşucuoğlu Stilianosniliziri mahsusası Develi zileden Şahmur oğlu Yusuf kalfası Suyunda kudret-ul lahiç yok yerden gösterdi Şifa sokusunda kalır kimin var ise derdi Sholiona (okul) vakfolundu salbesal varidatı / Uzak etsin rabbi bundan her türlü kudreti." satırları yer alır. Kaderine terk edilen yapı bu ilgisizliğe direniyor olsa da her an çökebilir. Restore edilip kullanıma açılsa tarihi değeri ile ilgi görecek olan, Sultan Abdülmecid zamanında yapılan bu tarihi yapı değer ve ilgi görmeyi kesinlikle hak ediyor. (İsmail Ok)


 

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Bakan Tekin, Türk Cumhuriyetlerinden Çocuklarla...
Bakan Yusuf Tekin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla, Türk Devletleri Teşkilatı Genel...

Haberi Oku