161 yıllık tarihi bina Kütüphaneye dönüştürülüyor

Yapılacak olan çalışmalar kapsamında Belediye’nin mülkiyetinde bulunan Niğde Yahya Peygamber (Prodromos) Kilisesi bir diğer adıyla Rum Kilisesinin Niğde’nin Ana Kütüphanesi olarak düzenlenmesi için Niğde belediyesinin öncülüğünde ve Kayseri Rölöve Anıtlar Müdürlüğü işbirliğiyle başlatılan restarasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte tarihi bina Kütüphane olarak kazandırılmış olacak.

161 yıl önce inşa edilen tarihi yapıyı Niğde’ye büyük bir kütüphane olarak kazandırmak için kolları sıvadıklarını belirten Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir; “ Niğde Belediyesi olarak tarihi yapıları koruyor, yeniliyor ve ilimizde çok sayıda olan bu değerlerimizi halkımızın ve turizmin hizmetine sunmak için olağanüstü çaba gösteriyoruz. Bu kapsamında kentimizin merkezinde bulunan ve mülkiyeti belediyemizde olan Eski Rum Kilisesi’nin de restorasyonunun yapılarak, 161 yıl önce inşa edilen tarihi yapıyı Niğde’ye büyük bir kütüphane olarak kazandırmak için kolları sıvadık. Belediyemizin devası projelerinden biri olan Niğde Kalesi ve Çevresi Koruma ve Yenileme Projesi kapsamındaki proje alanında yer alan Eski Rum Kilisesinin, Niğde’nin ana kütüphanesi olarak düzenlenmesi için geçtiğimiz yıl başlattığımız çalışmalarda belirli bir aşamaya gelindi” dedi.

RESTORASYON ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Önümüzdeki yılın Haziran ayında restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte Niğde’ye büyük bir kütüphane olarak kazandırmış olacağız diyen Başkan Özdemir; “ 1861 yılında inşa edilen Eski Saray Mahallesi’ndeki Rum Kilisesinin, Niğde’nin Ana Kütüphanesi olarak düzenlenmesi için belediyemizin öncülüğünde ve Kayseri Rölöve Anıtlar Müdürlüğü işbirliğiyle başlattığımız restorasyon çalışmaları bütün hızıyla devam etmektedir. Aynı zamanda belediyemiz, Eski Rum Kilisesinin kütüphane olarak düzenlenmesi için Müzeler Genel Müdürlüğü Kütüphaneler Daire Başkanlığı ile işbirliği yaparak, teşhir ve tanzim projelerinin hazırlanmasına başlamıştır. Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile kütüphane olarak kullanılmasına uygun bulunan Eski Rum Kilisesinde başlattığımız çalışmalar, önümüzdeki yıl Haziran ayında tamamlanacak ve bu anıtsal dini yapıyı, Niğde’mize büyük bir kütüphane olarak kazandırmış olacağız” diye konuştu.

MERKEZ KÜTÜPHANENİN AÇILIŞI 19 MAYIS’TA YAPILACAK

Merkez Kütüphanenin açılışını da 19 Mayıs Genlik ve Spor Bayramında yapacaklarını ifade eden Özdemir;” Niğde’mize kütüphane olarak kazandıracağımız tek yer, sadece Eski Eski Rum Kilisesi olmayacak elbette. İlimizin 5 ayrı noktasında; gençlerimizin ve çocuklarımızın hayallerindeki projeleri de hayata geçirmek için gece gündüz demeden çalışmalarımızı sürüyoruz. Bu kapsamda geçtiğimiz ay belediyemizin hizmet binasının önünde temelini attığımız ve 24 saat gençlerin hizmetinde olacak şekilde, adeta bir Gençlik Merkezi gibi hizmet verecek olan Merkez Kütüphanemizin açılışını da 19 Mayıs Genlik ve Spor Bayramında yapacağız. Yukarı Kayabaşı Mahallesi’nde Başkanlık Çalışma Ofisinin bulunduğu eski Kütüphanenin giriş katını da yine 24 saat gençlerin hizmetinde olacak şekilde Gençlik Merkezi ve Kütüphaneye dönüştürüyoruz. Ayrıca İlhanlı Mahallesinde kısa süre içinde ihalesi yapılacak olan proje kapsamında buraya bir kütüphane ve kütüphane ile birlikte gençlik merkezi ve kadınlar için yaşam alanı oluşturacağız.

HÜDAVENT HATUN SOSYAL TESİSİ ‘BEBEK KÜTÜPHANESİ’ OLARAK DİZAYN EDİLECEK

Tüm bu projelerin yanında Hüdavent Hatun Türbesinin bulunduğu alandaki eski düğün salonunu da Niğde’nin ilk ve tek ‘bebek kütüphanesi’ olarak dizayn edeceğiz, bu projeyle ilgili çalışmalara da kısa süre içinde başlayacağız. Özbelde Mevkiinde KOP Başkanlığı ile birlikte açtığımız Çocuk Kütüphanesi ile birlikte Niğde’mize kısa süre içinde 5 kütüphane kazandırmış olacağız” dedi.(Adnan Çelebi)

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Vekil Uzkurt: Bu Millet Netenyahu'nun Kime...
Ak Parti Niğde Milletvekili Prof. Dr. Cevahir Uzkurt Türkiye Büyük Millet Meclisinde Ak Parti grubu adına,...

Haberi Oku